Prethodni članak
Sljedeći članak

Slovenska politika uspješno pretopila Hrvate u Slovence


Humski načelnik Božidar Brezinščak Bagola dao je jučer dopisniku njemačkog tjednika Frankfurter Rundschau Mappesu Nied



Humski načelnik Božidar Brezinščak Bagola dao je jučer dopisniku njemačkog tjednika Frankfurter Rundschau Mappesu Niedieku veliki intervju o primjeni Schengenskoga sporazuma iz kojega donosimo najzanimljivije dijelove.

– Primjenu Schengena u Humu na Sutli nismo drastično osjetili jer je ostao na snazi Sporazum Slovenije i Hrvatske o malograničnom prelazu i suradnji (SOPS) iz 2003. godine.

Schengen na djelu


Konkretna primjena Schengena vidjela se na djelu pri rušenju desetak mostića i brvi preko rijeke Sutle zbog čega smo javno prosvjedovali. Ostala su samo dva pogranična prijelaza, jedan u Malom Taboru, a drugi u Klenovcu Humskom. Tim prijelazima mogu prelaziti granicu stanovnici s pograničnim dozvolama. Ostala su i dva poljoprivredna prijelaza, koji se zaključavaju, za one pojedince koji u određeno doba godine svakodnevno prelaze granicu radi obrađivanja zemlje na vlastitu posjedu u susjednoj državi – istaknuo je Bagola.

No, primjena Schengenskog sporazuma urodila je i dobrim rezultatima. Tu prije svega humski načelnik ističe odličnu suradnju hrvatske i slovenske policije. Znatno je smanjen šverc ljudima, a presječeni su i brojni lanci krijumčarenja droge.

– Schengenska granica nije bodljikava, kao što je bila granica za Trećeg Reicha. Ona nas disciplinira i jamči nam određenu sigurnost. Kamo sreće da ta granica disciplinira i slovenske političare koji se svojim sitnim ucjenama i teritorijalnom grabežljivošću razbacuju daleko od nje.

Ucjene

Očekivali smo da će Slovenija provoditi i zastupati opće interese i politiku EU, a vidimo da zastupa jedino svoje sebično nacionalne interese, uglavnom na štetu svojih susjeda Hrvata. S velikom zabrinutošću pratimo ovih dana tvrdoglavost slovenskih političara, koji ustraju na blokadi otvaranja određenih poglavlja za ulazak Hrvatske u EU. Otvoreno ucjenjuju Hrvatsku da se odrekne argumenata na temelju kojih bi se Slovenija morala odreći određenih pograničnih teritorija, što je prigrabila još u režimima Austro-Ugarske države, a osobito u režimima bivše Jugoslavije – izjavio je Bagola za njemački Frankfurter Rundschau.

Općina Hum na Sutli tako je početkom 20. stoljeća pri gradnji željezničke pruge Celje – Rogatec – Krapina i premještanja korita rijeke Sutle izgubila znatan dio plodnih parcela koje još katastarski pripadaju Hrvatskoj. U bivšoj Jugoslaviji, 60-ih godina prošloga stoljeća, Slovenija je na granici u Harinoj Zlaki iskoristila i prenijela na svoju stranu izvor tople vode te sagradila Atomske toplice.

– Zato sada svojim vetom ucjenjuju ulazak Hrvatske u EU. Slovenska politika jednostavno je pretopila Hrvate u Slovence. Njihova nacionalna zatvorenost očituje se i u tome da je samo prije desetak godina u susjednoj općini Rogatec živjelo više od 50 posto Hrvata, a nakon najnovijeg popisa nema ih ni deset posto – zaključuje Božidar Brezinščak Bagola za Frankfurter Rundschau.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook