Prethodni članak
Sljedeći članak

Smreka postavljena na Jelačić placu dar je Marije Gorički

Smreka visoka osamnaest metara, koja je postavljena na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, dar je 66-godišnje umirovl


Smreka visoka osamnaest metara, koja je postavljena na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, dar je 66-godišnje umirovljenice iz Bedekovčina Marije Gorički, a u njezinu dvorištu odrezali su je djelatnici Zrinjevca.


Već pitali za smreku

Sretna sam da i ja mogu nekome nešto darovati. Neka smreka bude moj božićni dar svim dobrim ljudima rekla je gospođa Marija Gorički, koju mještani znaju kao dugogodišnju konobaricu Maricu.

Zasađena je 1969. godine. Toga se točno sjećam jer nam se u proljeće rodio sin, a ujesen iste godine posadio ju je moj suprug Franjo. Još prošle godine su me iz poduzeća Zrinjevca pitali za nju, no nisam odmah mogla odgovoriti jer sam se htjela prije toga konzultirati sa sinom.

Zaključili smo da će nam drvo ionako smetati ako budemo htjeli sagraditi novu ogradu pa smo je odlučili darovati. Kad su ponovno ove godine došli ljudi iz Zrinjevca mislila sam:

Nek smreka ide u Zagreb! Baš sam sretna što će biti na Jelačić placu raduje se gospođa Marija Gorički.

Da smreka nije otišla na središnji zagrebački trg ove godine, vjerojatno druge ne bi bila više tako lijepa jer je prerasla kuću i smeta strujnim i telefonskim kabelima pa bi joj sigurno morali odsjeći neke grane.

Sadnica zauzvrat

I gospođa Marica dobila je od Zrinjevca dar sadnicu srebrne smreke koju će prvo okititi za božićne blagdane, a zatim posaditi, božićnu zvijezdu i adventski vijenac, što joj je iz zahvalnosti za smreku uručio Marko Smolić iz Zrinjevca.

Riječ je o običnoj smreki. Za ovu smo se odlučili jer je najljepši primjerak koji smo pronašli na terenu, a njezina visina od osamnaest metara potpuno nam odgovara kazao nam je gospodin Marko Smolić.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook