Prethodni članak
Sljedeći članak

SPOJ INFORMATIKE I PRIRODE: 'U šatorima je super programirati, bolje se uči u opuštenom i neformalnom okruženju'


Od srijede pa do nedjelje u u Čudesnoj šumi na lokaciji Posjetiteljskog centra u Mariji Bistrici održava se Girls Code Camp, osmišljen kako bi potaknuo mlade djevojke na bavljenje STEM područjima, posebice programiranjem, a sve kroz zabavne i edukativne aktivnosti.

Djevojke s navršenih između 12 i 16 godina na ovogodišnjem će kampu savladati STREAM vještine, odnosno Science/ Technology/ Research/ Engineering/ Art/ Math. Tim će saznati kako kreirati robotsku životinju od lego kockica, kako roboti mogu biti likovni umjetnici i glazbenici, kako programiranje može pomoći izgubljenima u šumi, ali i kako tehnologiju možemo iskoristiti za stvaranje održive budućnosti za sve ljude i prirodu, a sve u prirodnom ambijentu zato što će sudionice spavati u šatorima u izviđačkom logoru.

Osim toga, djevojke će upravljati robotom, izviđačkim alatima, saznati kako se tehnologija i priroda trebaju nadopunjavati u svrhu stvaranja novih inovacija, ali i poduzetničkih vještina u budućnosti. U sklopu kampa djevojke će imati priliku sudjelovati u interaktivnim sesijama s uspješnim ženama iz industrije, uključujući Ivanu Tadić iz Business Women Center Klagenfurt i Biljanu Miceva Janev iz IBM Slovenija.

Kamp je ugostio 14 djevojaka iz različitih krajeva Krapinsko - zagorske županije. Na otvaranju kampa, zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da su djevojke stigle motivirane te da se nada da će kući ponijeti lijepe uspomene i puno naučiti na zabavan i zanimljiv način.

-Povezivanje STEM područja i prirode je jako važno jer upravo u toj sinergiji i povezivanju tehnologije i prirode mogu se izroditi mnoga inovativna rješenja, nadam se i neke buduće poduzetničke ideje. Mislim da u KZŽ koja je prijateljica djece je izuzetno važno da djeci možemo ponuditi različite sadržaje, sukladno i ovisno o njihovim potrebama i mogućnostima, da svako dijete u županiji može svoj dar, afinitiet za neko područje realizirati. Ovaj kamp je upravo takva jedna aktivnost, nadam se da će se djevojke lijepo provesti i veselim se idućem kampu – rekla je zamjenica župana. 

 

 

Drugi Girls Code Kamp u Mariji Bistrici odvija se u  organizaciji Poduzetničkog centra uz podršku Krapinsko – zagorske županije, a financiran je iz Saveza Alpe – Jadran.

Direktorica Poduzetničkog centra Helena Matuša rekla je da je cilj kampa osnažiti djevojke i motivirati da i dalje svoja zanimanja u životu odaberu upravo u tehnološkom zanimanju. - Ono što je posebno kod ovog kampa je da imamo jedan dan posvećen ženama koje već rade u tehnološkim profesijama, pa nam dolaze gošće iz Slovenije i Austrije koje će se djevojkama pričati o svojim motivacijama, putovanju i poslovima i tako im približiti te neke realne poslove kojima se one mogu baviti – rekla je Matuša.

Tomislav Sušinjak, direktor tvrtke Čudesna šuma govorio je detaljnije o programu. – U tih 5 dana intenzivno se bavimo vještinama u prirodi, organiziranju i podizanju kampa, izviđačkim vještinama poput paljenja vatre, pripremanja hrane na vatri, orijentacije u prirodi, a uz to smo te vještine ukomponirali u STEM pa smo dobili stream program koji se provodi uz vanjske aktivnosti provodi – rekao je Sušinjak. - U šatorima je super programirati, sve te aktivnosti se bolje upijaju na zabavniji način u neformalnom okruženju, sve je opušteno i okrenuto vanjskom prostoru i prirodi – ističe. 

Polaznice kampa Paula (15) i Irma (14) otkrile su da su se na to odlučile kako bi stekle nova prijateljstva, provele vrijeme u prirodi i puno naučile o informatici. 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook