Prethodni članak
Sljedeći članak

Spojna cesta DA, besplatna cestarina NE

Spojna cesta od Zaboka do Krapine počet će se graditi najkasnije u prvoj polovici iduće godine, no do njene izgradnje ko


Spojna cesta od Zaboka do Krapine počet će se graditi najkasnije u prvoj polovici iduće godine, no do njene izgradnje korištenje autoceste na toj dionici neće biti besplatno za lokalni promet -sažetak je kompromisnog dogovora sa današnjeg sastanka predstavnika Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka i Krapinsko-zagorske županije.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a nakon što je postignut dogovor, održana je i konferencija za novinare.

Inače, uz ministra Božidara Kalmetu i županicu Vlastu Hubicki, na sastanku su sudjelovali i zamjenik županice Zorko Vidiček, gradonačenik Krapine Josip Horvat, predstavnici Uprave Autoceste Zagreb-Macelj, predstavnici Hrvatskih cesta te saborski zastupnik Ivan Jarnjak.

-Mi smo detaljno razmatrali sve probleme Krapinsko-zagorske županije, a posebno probleme koji će nastati zatvaranjem sustava naplate cestarine na autocesti Zagreb-Macelj, na dionici Zabok-Krapina – rekao je ministar Kalmeta te dodao da su se obje strane usuglasile oko svih točaka promemorije koja će biti potpisana, a u kojoj bi se trebali naći sljedeći zaključci:

Hrvatske ceste odmah će pristupiti pripremi izgradnje nove spojne ceste Zabok-Krapina, a sami radovi počet će najkasnije u prvoj polovici 2007. godine.

Spoj između ceste D1 i županijske ceste mora biti gotov do 9. veljače kada se zatvara sustav naplate.

Prvih 40 dana nakon zatvaranja sustava naplate, autocesta će biti besplatna za sve kategorije vozila na relaciji Zabok-Krapina. Nakon toga 1. i 2. kategorija vozila će imati 56% popusta (cijena će znači biti najavljene 4 kune) do izgradnje spojne ceste.

Inače, kako je pojasnio Ivan Jarnjak, koncesionar se nije odrekao svog profita pa će država subvencionirati taj popust, za što će iz proračuna izdvajati 10 do 12 milijuna kuna godišnje.

Isto tako, budući se nakon početka naplaćivanja cestarine na autocesti te zatvaranje privremenih ulaza i izlaza kod Zaboka i Velike Vesi očekuje pojačani promet lokalnim cestama, Hrvatske ceste će u ovoj godini napraviti rekonstrukciju županijskih cesta na potezu od Krapine do Zaboka, najavio je Jarnjak.



Županica Vlasta Hubicki nakon sastanka je rekla da je djelomično zadovoljna.

-Nisam zadovoljna s naplatom, ali smo ipak prihvatili takvo rješenje zbog garancije da će se izgraditi paralelna cesta -pojasnila je županica.

- Na ovom sastanku razgovarali smo i o drugim aktivnostima u Zagorju. Ova investicija neće utjecati na izgradnju i rekonstrukciju objekata infrastrukture koji su ranije bili planirani – kazao je na kraju saborski zastupnik Ivan Jarnjak.

Posebno je zanimljivo da je ovaj sastanak održan nakon višemjesečnih pokušaja županijskih čelnika da dođu do ministra Kalmete, koji ih nije primao ni odgovarao na njihove službeno dopise. Ministar je reagirao tek nakon što je u Zagorju u tri dana prikupljeno preko 7 tisuća potpisa na peticiju, kojom su Zagorci tražili spojnu cestu i besplatnu cestarinu.

Potpisivanje peticije, koju je županica Hubicki danas nazvala, pozivajući se na Klaićev rječnik, kolektivnom zamolbom , trebalo bi se, kako neslužbeno doznajemo, prekinuti sutra.




Još članaka iz "Vijesti"

Facebook