Prethodni članak
Sljedeći članak

Srednja škola Zabok upisuje učenike u nove eksperimentalne programe koji su jedinstveni u Hrvatskoj


Ove godine Srednja škola Zabok – Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, bilježi rekordan interes za upise što dokazuju skoro popunjene upisne kvote već na ljetnom roku – više od 150 učenika ove je godine odabralo programe iz sektora turizma i ugostiteljstva te ekonomije, trgovine i poslovne administracije.

Uz razne obrazovne koncepte koji se pružaju učenicima Srednje škole Zabok, posebno je vrijedno istaknuti i nove eksperimentalne programe koji su jedinstveni za Republiku Hrvatsku – Tehničar za ugostiteljstvo te Pomoćni ugostitelj. Programi su koncipirani na modularnom pristupu, kroz koji učenici stječu vještine i kompetencije obavljajući zadatke u modulima, prema vremenskom principu (završiti modul u 2-3 mjeseca pa započeti s novim modulom).

Moduli  programa Tehničar za ugostiteljstvo su specifični za područje ugostiteljstva i turizma poput Hotelskog poslovanja (od kuhanja, posluživanja, hotelskog domaćinstva do recepcijskog poslovanja), Poduzetništva u ugostiteljstvu i turizmu, Turističko posredovanje (rad turističke agencije i putovanja), Priča o kavi, Trendovi u gastronomiji i slastičarstvu, e-poslovanje, strani jezici i dr.

Najvažnija je komponenta ovog inovativnog programa da učenik sam bira dio obrazovnih modula (npr. izrada i objava sadržaja na društvenim mrežama, emocionalna inteligencija, miksologija, prigotavljanje modernih jela, izrada jelovnika, interkulturalna komunikacija, verbalna i neverbalna komunikacija i dr.) što mu omogućuje da se usmjerava u područje koje mu više odgovara. Osim strukovnih sadržaja (60%), program Tehničar za ugostiteljstvo sadrži 40% općeobrazovnih sadržaja što omogućava učenicima pristup ispitima državne mature i nastavka školovanja.

Program Pomoćni ugostitelj prilagođen je i osobama s teškoćama u razvoju, a po završetku školovanja također je moguće nastaviti školovanje za zanimanja Kuhar, Konobar i Slastičar. Osobe koje završe školovanje u navedenom programu bit će kompetentne za obavljanje pomoćnih poslova u ugostiteljstvu, kako u odjelu hrane i pića, tako i u smještajnim, zabavnim i drugim prostorima hotela.

 „Iznimno nam je drago da su u kreiranju programa sa Srednjom školom Zabok sudjelovali i predstavnici realnog sektora u ugostiteljstvu i turizmu koji su ukazali na profil vještina koji im je potreban prilikom zapošljavanja novih kadrova. Također, naši nastavnici su u proteklom periodu kroz edukacije i studijska putovanja prikupili dodatna znanja o suvremenim svjetskim trendovima u sektoru turizma i ugostiteljstva koja će prenijeti našim učenicima tijekom nastavnog procesa. Stoga pozivamo učenike da odaberu školovanje za navedena zanimanja“ istaknula je ravnateljica srednje škole Zabok, Draženka Jurec.

Voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok, Veronika Kolman, najavila je da će učenici i ovog smjera svoje vještine usavršavati u Akademisu, jedinstvenom objektu unutar kapaciteta Srednja škole Zabok:  „Ono što nas razlikuje od drugih škola je što u sklopu infrastrukture škole gradimo i Akademis – smještajni objekt hotelskog tipa kapaciteta 40 osoba sa sobama kategorija 3*, 4* i 5*. Gostima će uz smještaj na raspolaganju biti i usluge restorana, caffe bara na terasi Akademisa te usluga cateringa. Prostori Centra bit će opremljeni najsuvremenijom opremom na kojoj će  učenici usvajati nova znanja temeljena na radu pod budnim okom svojih mentora i nastavnika. Naši učenici će kuhati i posluživati goste, te primati goste na recepciji. Stoga  će Akademis služiti kao poligon za vježbe čime stvaramo inovativan način obrazovanja gdje će učenici imate prilike dobiti praktično iskustvo rada u objektu “ pojašnjava Veronika Kolman.

Izrada priopćenja financirana je sredstvima projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok ukupne vrijednosti 8.851.720,47 EUR. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Srednje škole Zabok.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook