Prethodni članak
Sljedeći članak

Srednjoškolci obilježili EU tjedan

Početkom svibnja tradicionalno se obilježava Europski tjedan, kako na nacionalnoj, tako i na županijskoj razini. Tijekom


Početkom svibnja tradicionalno se obilježava Europski tjedan, kako na nacionalnoj, tako i na županijskoj razini. Tijekom čitavog Europskog tjedna, od 3.-10. svibnja u zagrebačkom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija bio je tjedan otvorenih vrata.


U organizaciji županijskog Savjeta za europske integracije (tajnica Marjana Barlek Puljko, te pomoćnik pročelnika županijske službe za prosvjetu, kulturu i sport, prof. Ivan Lamot) tridesetak učenika srednjih škola krapinsko-zagorske županije i njihovih mentora bili su na predavanju Obrazovni programi Europske komisije za mlade , predavačice Lidije Burić, trenerice EK za program za mlade, uz pomoć Anamarije Sočo iz Volonterskog centra Zagreb. Kroz powerpoint prezentaciju upoznati su s brojnim programima pomoću kojih mogu sudjelovati u raznim projektima diljem EU, kako kroz udruge, tako i osobno, kao volonteri.

Mogli su vidjeti i kratki dokumentarni film o volonterima iz cijele Europe, što će mnogima biti poticaj da se prijave i da za otprilike pola godine, koliko je potrebno za proceduru, proborave tjedan dva u inozemstvu, u sklopu nekog programa volontiranja kroz radne, studijske ili edukacijske kampove.

Nakon predavanja, u predvorju su učenici u malom kvizu mogli osvojiti simbolične nagrade - majice, vezice za mobitel, penkale, te uzeti nekoliko brošura o Europskoj uniji koje će dobro doći kao priprema za sljedeći županijski EUQUIZ. Nakon ovakvog uspješnog posjeta, izražena je želja da se ode i malo dalje, u zemlje Europske unije, ako ne do Bruxellesa ili Strasbourga, ono bar do Ljubljane i nekih od slovenskih EU institucija!

Županijske pobjednike EUQUIZ-a, učenike Srednje škole Krapina, koji se nisu uspjeli plasirati na državno natjecanje, na jesen očekuje nagradno putovanje kroz Istru.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook