Prethodni članak
Sljedeći članak

Srednjovjekovni jedrenjak uskoro će zaploviti Sutlom

Stolar Darko Lipnjak (29) iz Druškovca u Humu na Sutli prije pet godina počeo je graditi brod. Svoju je sklonost prema m


Stolar Darko Lipnjak (29) iz Druškovca u Humu na Sutli prije pet godina počeo je graditi brod. Svoju je sklonost prema maketarstvu otkrio još dok je išao u Srednju školu Krapina i dosad je već napravio nekoliko maketa. Starinsku prešu i plin vidio je kod svoga strica Martina i kaže da je sve dosad napravio tako što je sam prema predlošcima radio skice. No, iako mu je kum za brod ponudio nacrt, Darko se odlučio na drugi put.

- U knjižnici sam posudio knjige o jedrenjacima, a pogledao sam i nekoliko filmova o gusarima. Pustio sam malo mašti na volju, ali i preuzeo veliki dio detalja iz filmova pa se može reći da moj jedrenjak izgledom pripada 17. ili 18. stoljeću - rekao je mladi graditelj. Osnova broda je od hrastovine, a svi rezbareni detalji su od oraha, pod je od šljive, kompas je od crnog, svijetlog oraha i breze, a jarboli su od oraha. Brod je lakiran bezbojnim lakom iako se čini da je obojen raznim bojama. No boje su postignute različitim vrstama drva.

- Samo veći dijelovi mogli su se prepiliti cirkularom i malo pohoblati na grubo, a većinom sam sve radio dlijetom i rašpicama jer je svaki detalj unikatni - ispričao je Darko. Brod kani dovršiti do proljeća i kaže da ga je mnogo ljudi pitalo bi li ga prodao. - Uvijek odgovaram da je brod neprocjenjiv jer je puno sati i truda uloženo u rad. Možda bih ga jedino dao na javnu dražbu - rekao je Darko, koji je na naše pitanje bi li brod, kad bude gotov, odnio na Sutlu, uz osmijeh odgovorio: E, to bi bio potez!

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook