Prethodni članak
Sljedeći članak

SŠ Krapina prati trendove: U Centru za robotiku i nove tehnologije učenici se pripremaju za tržište rada, a ne za Zavod za zapošljavanje

Centar za robotiku i nove tehnologije predstavlja jedan jako veliki odmak od tradiconalnog načina poučavanja


U Poslovno – tehnološkom inkubatoru u Krapini danas su predstavljene aktivnosti SŠ Krapina s naglaskom na Centar za robotiku i nove tehnologije, koji funkcionira u sklopu PTI-a.

Ravnatelj Ivica Rozijan istaknuo je kako je SŠ Krapina još od 2002. godine imala veoma jasnu viziju svog razvoja. Tako je od 2002. do 2007. napravljena velika adaptacija i dogradnja škole, koja je bila zapuštena, a u koju je uz pomoć osnivača Krapinsko – zagorske županije i resornog ministarstva uloženo 80 milijuna kuna. Uz to je bila dograđena i trodijelna sportska dvorana koju su čekale generacije učenika.

– Nakon toga smo krenuli jednim ubrzanim korakom jer smo imali jasnu viziju što nas čeka u daljoj I bližoj budućnosti u odnosu na razvoj gospodarstva , tehnologije i svega onoga na što treba odgovoriti obrazovni srednjoškolski sustav. U tom razdoblju do 2007. do 2011. pokrenuta su dva projekta koji su se odnosila na razvoj ljudskih potencijala, gdje smo razvijali programe u području elektrotehnike i strojarstva. Slijedom toga otvoren je novi program koji se zvao obrađivač na numeričkim alatnim strojevima, zatim CNC operater i mehatroničar -rekao je Rozijan.

Dva EU projekta koja su im dala novi impuls, bili su projekt Mijenjajmo se u skladu s potrebama tržištama rada kako bi unaprijedili programe i podigli kompetencije učenike koji bi bili odmah zapošljivi na području KZŽ, a onda i Centar za robotike I nove tehnologije. Svi ti projekti bili su vrijednosti 5 milijuna kuna, I učenicima su pomogli da uspješno završe obrazovanje ili nastave školovanje.

Krunoslav Kranjčec, nastavnik informatike i računarstva u SŠ Krapina rekao je kako Centar za robotiku i nove tehnologije predstavlja jedan jako veliki odmak od tradiconalnog načina poučavanja. -U tradicionalnom načinu poučavanja učenici su relativni pasivizirani objekti, a mi u ŠŠ Krapina nastojimo to izbjeći. Ovaj centar jedan od primjera za to. Mi smo uspjeli postići da u ovim prostorima učenici sebe više povezuju s onime što će u budućnosti raditi i postaju važni budući radnici i važni sudionici novog tehnološkog zamaha – rekao je Kranjčec, najavivši da će se ovdje razviti i centar za umjetnu inteligenciju.


Dražen Šenjug rekao je da je ideja o osnivanju Centra za robotiku i nove tehnologije u duhu reforme strukovnog obrazivanja. Želimo naše učenike pripremati za rad, konkretno iz područja strojarstva i CNC strojarstva, jer je to industrija koja se nalazi u našem okruženju. Imamo dva nova vrlo moderna CNC stroja gdje učenici mogu razvijati svoje praktične vještine, a vrlo smo sretni što imamo I dva robota, industrijske robotske ruke, jer je takva industrijska robotika je vrlo usko povezana sa CNC proizvodnjom. Naravno, naši učenici u tom segmentu po pitanju robotike imaju mogućnost razvoja kompetencija i praktičnih vještina. Naravno, sve to bi bilo vrlo teško bez potpore Županije i orgomnog angažmana našeg ravnatelja. Jedno je prazan prostor, a drugo je imati prostor opremljen s modernom novom tehnologijom. Intenzivno se bavimo i s mehatronikom, tu nam je povezana i pneumatika i automatizacija proizvodnih procesa i tu smo se jako fokusirali na 3D printere tako da naši učenici sve ideje koje imaju, vezane uz nastavu, završne radove, sve te svoje ideje vrlo jednostavno mogu pretvoriti u stvarnost – rekao je Šenjug. Dodao je da je njihov normalni radni dan vrlo zauzet. Nema zvona, satnice, vrlo je dinamično i s tim su napravili veliki odmah od klasične nastave - istaknuo je.

Župan Željko Kolar rekao je da će se možda promijeniti ime Centra i umjesto novih tehnologija staviti riječ napredne tehnologije. - Ne da želimo biti u korak s modernim, naprednim zapadnoeuropskim zemljama, nego želimo u nekim segmentima biti i perjanica toga. I ovaj Centar za robotiku je zapravo centar izvrsnosti za srednjoškolsko obrazovanje, jer bi bio ideal da ovakve uvjete kakve imaju srednjoškolci u Krapini imaju svi srednjoškolci u čitavoj Hrvatskoj. Uz ovu tehnologiju, nove strojeve, i sjajan kadar, imamo dva vrhunska stručnjaka, 34 i 36 godina, koji jednostavno žive svoj posao – rekao je župan, dodavši da nije isto sjede li učenici u razredu, a priča im se o nečemu što bi ih trebalo zainteresirati, ili oni to vide u Centru i odmah rade na tim strojevima. . Ovdje pripremamo naše učenike za tržište rada. I svaki od njih kada izađe iz škole, ako ne ide u daljnje obrazovanje, spreman je za tržište rada, ulazi u firmu i može se normirati s ljudima koji rade već pet godina. Ne samo Hrvatska, već ni jedna zemlja u svijetu ne može si dozvoliti da školuje djecu za Zavod za zapošljavanje. Mi s ovim definitivno to ne radimo. Štoviše, prije dvije do tri godine imali smo jedan razred CNC operatera. I taj jedan razred je praktički unaprijed bio rezerviran za potrebe našeg gospodarstva – rekao je župan.


Rekao je i da su zatražili od Agencije za strukovno obrazovanje još dva razreda u Krapinsko – zagorskoj županiji, no odbijeni su. Tek dodatnog argumentiranja, zahtjeva i dokazivanja da je to potrebno gospodarstvu Krapinsko – zagorske županije još je jedan razred dobila Srednja škola u Krapini i jedan razred Srednja škola Oroslavje. Najavio je I da će I dalje razvijati programe unutar srednjih škola, vezane za obnovljive izvori energije. Pred potpisivanjem su ugovora o suradnji Srednje škole Krapine s REGEA-om, pa će i stručnjaci iz cijele Europe, koji inače tu surađuju s REGEA-om će kao mentori dolaziti u Srednju školu Krapinu i raditi na zajedničkim programima, rekao je župan Kolar.

Župan Kolar već je razgovarao s ravnateljem Instituta Ruđer Bošković koji će u sljedećih mjesec dana posjetiti i ovaj Centar i Srednju školu i gdje će se također stvarati niša spajanja, a ono što je neophodno za napraviti u budućnosti je, s obzirom da smo izvozno orijentirana županija i imamo jak metaloprerađivački sektor, gdje se razvijaju nove IT tehnologije, zajedno s Ministarstvom obrazovanja i znanosti kao i Veleučilištem vidjeti koji se novi programi moraju otvarati kako bi onda zajednički radili jednu vrstu centra izvrsnosti i visokog obrazovanja. 'To je jedna stepenica više koju moramo stvoriti ovdje u Zagorju jer u prosjeku imamo manje visokoobrazovanih ljudi nego što je prosjek Republike Hrvatske. Ipak no što me veseli je što je iz godine u godinu ta razlika sve manja - dodao je.

-Ovdje je jedna sjajna radna atmosfera, često smo ovdje, Centar radi punom parom - kazao je još Kolar zahvalivši se ravnatelju Rozijanu i profesoricama i profesorima koji su sudjelovali u stvaranju projekta Poslovno tehnološkog inkubatora jer su svoje znanje dali na raspolaganje.

''Pred nama ima puno lijepih ispričanih priča o uspješnom obrazovanju, a vjerujem da će perjanica toga u Krapinsko – zagorskoj županiji, među ostalima, biti i Srednja škola Krapina, zaključio je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook