Prethodni članak
Sljedeći članak

Stanko Belina na čelu Županijske skupštine


Iako su neki stigli sa zakašnjenjem, svih 45 novih članova Županijske skupštine položilo je prisegu i započelo svoj če



Iako su neki stigli sa zakašnjenjem, svih 45 novih članova Županijske skupštine položilo je prisegu i započelo svoj četverogodišnji mandat. Konstituirajuća skupština imala je svoj uobičajeni tijek u kojem je najprije mandatno-imunitetska komisija utvrdila da je na izborima A-HSS osvojio tri mjesta, koalicija SDP-HNS-HSU-ZDS-DC 22 mjesta, a koalicija HDZ-HSS-HSLS-ZS 20 mjesta u Županijskoj skupštini.

Pozicija i opozicija

Verificirane su i ostavke sedam izabranih vijećnika. Tako će umjesto Siniše Hajdaša Dončića u Skupštini sjediti Branko Čičko, umjesto Sonje Borovčak Dunja Špoljar, umjesto Josipa Horvata Branko Varjačić, umjesto Andrije Smetiška Franjo Futač, umjesto Vilmice Kapac Irena Krsnik, umjesto Željka Hrena Ivica Zaplatić i umjesto Ivane Piljek Miletić Ivana Jakšić Hren. Zbog nespojivih dužnosti 13 članova odlučilo se za rad u Županijskoj skupštini, pa je zamrzlo svoje mandate u gradskim i općinskim vijećima. Još dva člana Skupštine moraju se izjasniti koji će mandat staviti u mirovanje.

Predsjedavanje skupštinom dalje je do izbora novog predsjednika preuzeo najstariji član Skupštine, Janko Knezić. A s 25 glasova za i 19 protiv za predsjednika Županijske skupštine izabran je kao što se i očekivalo dr. Stanko Belina.

- Skupština će novim promjenama imati puno veću ulogu. Kontrolirat ćemo vlast i voditi računa o svim prijedlozima te ih rješavati na demokratski način - rekao je među ostalim u svojoj zahvali na izboru, dr. Belina koji je član Skupštine u petom mandatu.

Rasprava je nastala oko dva potpredsjednika. Nakon što su predloženi Josip Kovačić i Stanko Majdak, HDZ je upozorio na svoj prijedlog koji je potpisalo 16 članova da se i oporbi da jedno mjesto te su predložili Žarka Tušeka.

- Smatramo da je osnov demokracije da se vlast i upravljanje u jednom dijelu daju poziciji i opoziciji. Nije to politikantstvo, to je normalno. I do sada je tako bilo u Županijskoj skupštini, u ime tri kluba dogovorili smo kandidata. Brigu za županiju moramo preuzeti zajedno i to se očekuje od svih nas. Naš kandidat nije anonimus, mlad je i istaknuti član HDZ-a – rekao je Milivoj Škvorc.

Bojan Bosek apelirao je na političku kulturu rekavši kako bi se jedno mjesto trebalo dodijeliti oporbi jer to nije izbor između Majdaka i Tušeka, već između kulture i tolerancije. Kako bi spriječio daljnju raspravu, župan Siniša Hajdaš Dončić predložio je da se promijeni statut i da se uvede i mjesto trećeg potpredsjednika koje bi pripalo HDZ-u. Na kraju su većinom glasova izabrani Kovačić i Majdak.

Tko što čuje, tko što zna…


Raspravljajući o mjestu potpredsjednika Županijske skupštine Bojan Bosek napomenuo je kako bi upravni i nadzorni odbori županijskih tvrtki i institucija također trebali ocrtavati trenutno političko stanje i da i oporbeni članovi budu imenovani kao manjinski dio. Kao primjer upotrijebio je bolnicu rekavši kako je čuo da je njen dug 27, odnosno 37 milijuna kuna, čime je potaknuo raspravu o tome tko što zna, a tko ne. Dr. Višeslav Ćuk naglasio je kako oporba može dobro biti informirana budući da ravnatelj dr. Ivica Balagović dolazi iz njihovih redova kao član HSS-a. Vlasta Hubicki rekla je pak kako se stranačka pripadnost u takvim slučajevima ne bi trebala gledati na što joj se dr. Ćuk ispričao ako je uvrijedio HSS, rekavši kako ima pozdrave iz Marije Bistrice i Zlatar Bistrice.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook