Prethodni članak
Sljedeći članak

Stigle 533 dojave o kršenju samoizolacije, 93 osobe sankcionirane

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao danas na presici Nacionalnog stožera RH da su dobivene 533 dojave o kršenju samoizolacije


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao danas na presici Nacionalnog stožera RH da su dobivene 533 dojave o kršenju samoizolacije, a 93 osobe su sankcionirane. Ponovno je pozvao građane da poštuju pravila samoizolacije.  - Već danas ćemo aktivirati sve stožere civilne zaštite kako bi se odluke mogle odmah provoditi. Prva odluka bit će odluka kojom ćemo nastojati ograničiti kretanje starijih osoba, tj. učiniti sve da oni bez prijeke potrebe ne napuštaju svoje stanove i domove. S time ćemo krenuti odmah - rekao je Božinović.

Kako je već izjavio ministar Božinović na press konferenciji Nacionalnog stožera, već postoje prve osobe koje će zbog kršenja samoizolacije dobiti kaznu u visini 8.000 kuna. Državni inspektorat je naveo da će sanitarni inspektori Državnog inspektorata uz Prekršajni nalog prekršitelju uručiti i Rješenje o izvršenju rješenja temeljem članka 139. Zakona o općem upravnom postupku, kojim će opomenuti prekršitelja ako se ne bude pridržavao naredbe temeljem izdanog Rješenja sanitarnih inspektora DIRH-a, da će platiti novčanu kaznu i to: prvi puta u iznosu od 30.000,00 kuna, drugi puta u iznosu od 60.000,00 kuna, treći puta u iznosu od 120.000,00 kuna a sve sukladno članku 142. Zakona o općem upravnom postupku. Izvršenje naplate tako izrečene novčane kazne izvršit će se prisilnim putem FINA-e.

Donosimo 10 mjera preporučenih osobama u samoizolaciji, koje će im ubrzati oporavak te spriječiti širenje zaraze koronavirusom:

1. Nije dozvoljeno izlaziti iz kuće

2. Svakodnevno kontaktirajte nadležnog epidemiologa

3. Mjerite tjelesnu temperaturu ujutro i navečer

4. Obratite pažnju na pojavu simptoma respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, otežano disanje...)

5. Redovito perite ruke sapunom ili koristite hidroalkoholnu otopinu

6. Redovito čistite i dezinficirajte predmete i površine u prostorijama gdje boravite

7. Redovito provjetravajte prostoriju

8. Koristite zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo

9. Osigurajte odvojenu sobu i odvojeno koristite kupaonicu

10. U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu prethodno se javite telefonom liječniku obiteljske medicine

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook