Prethodni članak
Sljedeći članak

Stiže velika promjena vremena. DHMZ najavio oluje, tuče, grmljavinu, olujni vjetar...


Iza nas je zadnji dan toplinskog vala. Meteorolozi od nedjelje najavljuju drastičnu promjenu.

"Nakon snažnog toplinskog vala, koji obilježava dugotrajno vrlo velika opasnost na vrućinu koja može djelovati na zdravlje, za vikend nastupa zamjetna promjena vremena. No nije neobično da se takve promjene događaju poslije blagdana Velike Gospe", stoji u najavi DHMZ-a.

Grmljavinsko nevrijeme i puno oborina
"Već u nedjelju bit će na snazi upozorenje na opasnost od jakih grmljavinskih nevremena, najprije na sjevernom Jadranu, a obilni pljuskovi u kratkom vremenu najvjerojatniji su u ponedjeljak.

Iako se dobrodošla oborina očekuje posvuda, bit će neravnomjerno raspoređena. Osim lokalno obilne kiše, moguća je i tuča te olujni udari vjetra pa se ne mogu isključiti štete. Zbog dužeg perioda visoke temperature tlo je isušeno i slabo propusno, zbog čega će biti olakšano površinsko tečenje te postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava, piše Index.

Zbog hladnijeg zraka u nižim slojevima atmosfere, a pogotovo s odmicanjem visinske ciklone prema jugoistoku, zapuhat će i jaka, na udare vjerojatno olujna bura, ponajprije na sjevernom Jadranu, što će malo i sniziti vrlo visoku temperaturu mora, a moguće i otežavati promet na već poznatim dionicama cesta i autocesta.

Ukratko, iako mnogi zasigurno željno iščekuju završetak ovog toplinskog vala, s dolaskom hladnijeg i vlažnijeg zraka već u nedjelju, jako raste vjerojatnost pojave grmljavinskih nevremena, pa se savjetuje redovito pratiti upozorenja DHMZ-a i postupati prema preporukama nadležnih službi kako bi svi ostali sigurni.

Od srijede ide ponovno sunčanije, stabilnije i vruće vrijeme - dakle, ljetu još nije kraj (Slika 3)", zaključuje DHMZ.

"Hladan zrak dolazi na pregrijano more i kopno"
Meteorolog Nikola Vikić-Topić u razgovoru za Dnevnik Nove TV pojasnio je o čemu se radi.

"Stiže nam jedno jače pogoršanje nošeno hladnom frontom sa sjeverozapada Europe. To je uobičajena ljetna situacija kada hladan zrak dođe na pregrijano kopno i more, a znamo da je posljednjih dana temperatura bila između 35 i 40 stupnjeva.

Onda dolazi do vrlo burnih reakcija u atmosferi. Naglo se diže zrak i nastaju oni najopasniji i najveći oblaci. To su kumulonimbusi, jedini oblaci koji daju grmljavinu, tuču, pijavice i slične pojave", kazao je Vikić-Topić.

Otkrio je i jesu li te pojave moguće sutra i prekosutra te gdje je najveća opasnost od nevremena.

"Moguće su. Sutra ćemo imati mnogo grmljavine i obline kiše koja će pasti u jako kratkom vremenu. Lokalno će biti i bujičnih poplava, osobito u mjestima na obali. Moguća je i tuča, ponajprije u Istri i unutrašnjosti Hrvatske. Moguće su i pijavice kad stiže hladna fronta, osobito na moru.

Dakle, cijeli niz opasnih vremenskih prilika. Zato je na snazi i DHMZ-ovo upozorenje na grmljavinu za cijelu državu. A sutra je moguće da će podignuti stupanj upozorenja tijekom dana ovisno o razvijanju pogoršanja. Isto tako u noći s nedjelje na ponedjeljak i u ponedjeljak ujutro će biti još nestabilnije vrijeme, pa bi se s obzirom na to mogao mijenjati i stupanj upozorenja na više. Treba pratiti", naglasio je meteorolog.

Može li biti oluja kao ona prošle godine? To je teško procijeniti
A na pitanje je li moguće da se ponovi oluja poput one kakvu smo imali lanjskog srpnja, Vikić-Topić kaže da je to jako teško prognozirati unaprijed.

"Znamo da će biti mnogo grmljavinskog nevremena i pljuskova, no veća je opasnost da će ih biti na moru nego na kopnu. Ukoliko ćete sutra ići na put, a mnogi će se vraćati i s mora, trebalo bi ciljati jutarnje i prijepodnevne sate jer će kasnije biti znatno nestabilnije vrijeme. Bilo bi dobro sljedeća dva dana izbjegavati aktivnosti na otvorenom", kaže Vikić-Topić.

S pogoršanjem će stići i osvježenje, a nakon toga ćemo imati ugodnije vrijeme s nižim temperaturama.

"Tako je, temperature bi trebale biti pet do deset stupnjeva niže. Prva polovina tjedna bit će znatno ugodnija, pa će se i noću lakše spavati. Zahladit će i more jer će u ponedjeljak zapuhati bura, pa će se ljudi i u njemu lakše osvježiti", kazao je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook