Prethodni članak
Sljedeći članak

Stiže 'Zakon protiv uhljeba' u općinskim, gradskim i županijskim institucijama!

Novi Zakon trebao bi rezultirati ili značajnim smanjenjem plaća zaposlenih u lokalnoj samoupravi, ili otpuštanjem dijela zaposlenika.


Vlada Tihomira Oreškovića, čini se, kreće u jednu od prvih većih reformi u sustavu lokalne samouprave, piše Jutarnji list, koji neslužbeno doznaje da u Vladi razmatraju izmjene Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kojima bi se za četvrtinu smanjila masa plaća koju prima više od 30.000 službenika i namještenika u županijama,gradovima i općinama.

Jedan od najvećih problema koji je detektiran jest da su se nakon svakih lokalnih izbora u gradskim, općinskim i županijskim strukturama do sad masovno zapošljavali 'vlastiti novi ljudi', a 'starih' se zaposlenika najčešće nisu mogli riješiti zbog kolektivnih ugovora, pa se broj zaposlenih godinama gomilao, nerijetko i na izmišljenim radnim mjestima.

Uz to, zaposleni u lokalnoj samoupravi nerijetko imaju i veće plaće od svojih kolega na državnoj razini pa u Vladi planiraju, kako doznaje Jutarnji list, iznos mase plaća sada ograničiti na 15 posto prihoda koje općina, grad ili županija ostvari u godini prije.

Obzirom da je trenutnim Zakonom iznos mase plaća ograničen na 20 posto, to bi značilo da bi se plaće morale smanjiti za četvrtinu ili će se dio zaposlenika morati odpustiti, a na čemu, prema pisanju Jutranjeg lista, inzistira MOST. Dakako, to se odnosi samo na one općine, gradove i županije koje trenutno za plaće izdvajaju više nego što će to novim Zakonom biti dopušteno.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook