Prethodni članak
Sljedeći članak

STOP prometnoj izoliranosti Zagorja!

Iako službene potvrde od Hrvatskih željeznica da će se ukinuti pojedine linije za vikend iz Zagreba za Stubicu i Krapinu


Iako službene potvrde od Hrvatskih željeznica da će se ukinuti pojedine linije za vikend iz Zagreba za Stubicu i Krapinu nisu stigle, gradovi i općine saznali su to preko svojih izvora i odmah reagirali. Poslali su zahtjev, odnosno dopis HŽ-u u kojem se ne slažu s tom odlukom.

Grad Krapina i okolne općine Petrovsko, Jesenje, Đurmanec, Radoboj, te Sveti Križ Začretje uputili su zajednički dopis HŽ-u, samom putničkom prijevozu u kojem iskazuju neslaganje s njihovom odlukom o ukidanju prometovanja vlakom vikendom prema Krapini i dalje. Vikendom putuju najčešće đaci, studenti i turisti i ovaj prekid veza, uz slabu autobusnu liniju, bila bi totalna izoliranost Zagorja.

Kako je objasnio krapinski gradonačelnik Josip Horvat, Grad sufinancira prijevoz srednjoškolaca, kao i susjedne općine, a isto tako sufinancira u određenom segmentu i prijevoz studenata.

Krapinski gradonačelnik Josip Horvat

- Samim time mi smo financijski uključeni i da ne financiramo prijevoz srednjoškolaca, vjerojatnost je da određeni broj učenika ne bi putovao vlakom - istaknuo je Horvat, dodavši da ukoliko će ukinuti vlakove nastat će veliki problem, posebice, što od nedavno nema iz Krapine niti jedne direktne linije za Zagreb.

Izvlače se na nerentabilnost
- Vlakovima studenti dolaze dome, vraćaju se u nedjelju popodne natrag. Dolaze i turisti, posebice ljeti na manifestaciju Ljeto u Krapini – naglašava krapinski gradonačelnik, ne smatrajući opravdanim njihov razlog ekonomske neisplativosti. Iz susjednog Đurmanca su također ogorčeni. Nitko ih ništa nije pitao.

- Općina Đurmanec je najbliža EU, a u poslovnoj suradnji s HŽ-om uvijek je bila konstruktivna i kooperativna, ali uspješnost poslovne suradnje ne može ovisiti o ovoj jednostranoj odluci - revoltiran je đurmanečki načelnik Branko Horvat koji nikako ne prihvaća i ne slaže se s jednostranom odlukom HŽ-a. Kako ističe, općina Đurmanec jedna je od rijetkih općina koja ima veliki stupanj suradnje s HŽ-om vezano uz subvencioniranje putnika, i to učenika, studenata i radnika. Prema saznanjima načelnika, za Đurmanec bi se tako ukinulo 10 vlakova, odnosno dolazaka i odlazaka u subotu, a 12 u nedjelju i blagdanima.


- Po tome, ukidaju kompletno vezu za Đurmanec u nedjelju, a upravo podaci govore kako mi u nedjelju imamo veći broj putnika i ostvarujemo veću prodaju željezničkih karata nego radnim danom - rekao je načelnik Đurmanca.

- Izvlače se na nerentabilnost, no koja je to lokalna željeznička linija rentabilna - pita Horvat. Razumije načelnik i poslovnu politiku oko racionalizacije, ali prema Đurmancu i Hrvatskom zagorju, dodaje, to nije korektno. - Po tome je upitno hoćemo li uopće onda subvencionirati prijevoz troškova za putnike. Moje je mišljenje da je HŽ-u bolje da se bori za putnike, i to poboljšanjem pruga, linija i infrastrukture. Stanica u Đurmancu je najlošija u županiji, ruglo i u nju se desetljećima nije ništa uložilo, a na peronu stoji ekološki WC - kaže načelnik pozivajući HŽ na razum.

I u Đurmancu su autobusne linije reducirane, ovisno o rentabilnosti. Radnim danom još kak - tak, no i đurmanečko stanovništvo spašavaju kao i u drugim lokalnim samoupravma taxi linije koje su uvedene većinom zbog razvedenosti općine. I Općina Sveti Križ Začretje je supotpisnik zahtjeva koji je poslan HŽ-u, jer pruga prema Krapini i Đurmancu ide i kroz njihovo područje, rekao nam je načelnik Ivan Kranjčić.

Stubički kraj protiv ukidanja vlakova prema G. Stubici u dane vikenda

Neslužbena najava o mogućnosti ukidanja vlakova od Zaboka prema Gornjoj Stubici, te Đurmancu, u dane vikenda, digla je na noge javnost i političare stubičkog kraja.

U svom dopisu upućenom na više adresa, između ostalog i predsjednici Vlade RH, Jadranki Kosor, Ministarstvu prometa i veza te HŽ-u, načelnik Stubičkih Toplica, Vladimir Bosnar upozorio je mjerodavne da dugi niz godina godina gradovi i općine s područja stubičkog kraja, uključujući i Krapinsko-zagorsku županiju sufinanciraju učenicima, studentima i radnicima prijevoz željeznicom čime se putnike usmjerilo na željeznički prijevoz, upravo kako bi se eliminirala nagađanja o mogućem ukidanju željezničke pruge od Zaboka do Gornje Stubice zbog nerentabilnosti. Bosnar je naveo i kako je ne tako davno pruga u stubičkom kraju obnovljena te je povećana brzina vlaka do 70 km/h, a osovinsko opterećenje povećano je za oko 50 posto.

Hitan dopis HŽ-u i Vladi

- U prošloj i ovoj godini naša je općina prijevoz HŽ-om sufinancirala 220.000 kuna. Stoga postavljamo pitanje direktoru HŽ-a Marijanu Klariću i premijerki Jadranki Kosor, treba li u ovo vrijeme recesije poduzimati mjere kojima će se dodatno smanjiti proizvodnja i turizam u ovom dijelu Zagorja - piše u dopisu HŽ-u i Vladi RH, načelnik Stubičkih Toplica Vladimira Bosnara, koji je zatražio i hitan sastanak u Stubičkim Toplicama na ovu temu.


Općina Gornja Stubica također je uputila dopis Hrvatskim željeznicama u kojem gornjostubički načelnik Željko Lisak, uvažavajući činjenicu da promet vikendom nije intenzivan kao radnim danom, ističe kako veliki broj ljudi sa stubičkog područja i u te dane ima potrebu koristiti vlak, od učenika i studenata, radnika, do planinara, turista, vikendaša i drugih.

Stoga Lisak predlaže da se promet vlakovima ne ukine u potpunosti, već da i u dane vikenda i blagdana ostanu prema Gornjoj Stubici u dolasku i odlasku barem tri linije. U dolasku tako predlaže vlakove koji u Gornju Stubicu dolaze u 5.19, 9.25 i 17.47, a odlaze iz Gornje Stubice u 5.48, 11.48 i u 18.43

'Stop ukidanju vlakova kroz Zagorje' bio je naziv akcije kojom su prošle godine oštro digli glas FM SDP-a KZŽ zbog gašenja međunarodne linije vlaka Budimpešta - Zagreb, pa su čak simbolično posljednji vlak u Zaboku ispratili paljenjem svijeća.

Ovo je vjerojatno samo nastavak, slažu se mnogi, a čime postajemo slijepo crijevo. Naša saborska zastupnica Danica Hursa (HNS) ocjenjuje kako nam se to sve događa jer smo preskromni i nedovoljno glasni. Koje linije se ukidaju ni naša saborska zaatupnica ne zna, jer ništa nije službeno.

Danica Hursa (HNS)

Zagorje, zadnja rupa na svirali

Pita se i da li u ukidanju linija prema rentabilnosti sudjeluju i druge županije ili je opet Zagorje prvo.

- Kompletna infrastruktura u Zagorju nam je najlošija u državi, a to je ujedno i bila nedavno tema sastanka na Vinskom vrhu, tzv. regionalnom kolegiju s županima triju županija - rekla je Hursa.

- Treba nam kompletna obnova, od cesta do željeznica. Sljedeći regionalni sastanak će zato upravo biti s našim saborskim zastupnicima, ali i predstavnicima resornog ministarstva prometa. Od silne priče i obećanja nije napraviljeno ništa. Pričalo se o rekonstrukciji pruge od Zagreba prema Zaboku, ništa, o paralelnoj cesti od Zaboka do Krapine, ništa, brza cesta Oroslavje-Popovec-Marija Bistrica-Breznički Hum vrlo malo. Nije čudo da smo najnerazvijenija županija. A upravo su pometnice i kompletna infrastruktura start svake županije – dodala je. Smatra da je zadnji čas napraviti pritisak na vladu i ministarstvo kako bi ušli u proračun za sljedeću godinu, te da je vrijeme da Zagorje napokon dobije poziciju koju zaslužuje.

Dodaje i da ako nam ukinu vlakove povratka nema. - Nemaju ni svi automobile, a u ovoj gospodarskoj situaciji još će i ih biti manje, a da ne govorim koliko će to štetiti našoj turističkoj budućnosti - rekla je Hursa.

U Saboru je donedavno sjedio i prvi zagorski HDZ-ovac Milivoj Škvorc, pa smo i njega pitali što to sprema njegova stranka Zagorju. - Sve su to priče na bazi špekulacije. Sljedećih dana ćemo ozbiljno razgovarati o konkretnim planovima HŽ-a. Činjenica je da je ekonomska logika u mnogim situacijama problem, no mislim da mi kao Zagorci imamo pravo na određene propuste i što se tiče isplativosti - prokomentirao je Škvorc, nadavši se da će biti dogovoreno kako bi se zadovoljile potrebe Zagoraca. Svi su protiv ukidanja, pa možemo zaključiti da su Zagorci barem jednom složni.

Nije ništa gotovo

Predsjednik Uprave HŽ infrastrukture Branimir Jerneić

- Konačan prijedlog koje linije će se ukinuti nije gotov, no u najvećoj mjeri bit će to one linije koji nisu prometovale ljeti. I nije riječ o ukidanju svih linija, već pojedinih, koje nisu profitabilne, koje voze najviše tri do pet putnika, koje se ne pokrivaju i u koje lokalne samouprave ne participiraju - saznali smo od predsjednika Uprave HŽ infrastrukture Branimira Jerneića.

Kako dodaje, ne radi se samo o Zagorju, već o reduciranju vlakova u cijelom državi.

- Po dobroj staroj navadi Zagorci se opet zaletavaju pred rudom prije vremena - rekao je Jerneić.

VEZANA VIJEST- Branimir Jerneić: Ne vodimo Zagorje u prometnu izolaciju


i Senka Susović

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook