Prethodni članak
Sljedeći članak

Stručnjaci zaključili: 'U Nacionalnom stožeru uopće ne razmišljaju o tome kako njihove poruke utječu na ljude'

Psiholozi i psihijatri ističu da smo pod pojačanim pritiskom zbog novog načina života, a to utječe i na psihičko zdravlje


Psiholozi i psihijatri ističu da smo pod pojačanim pritiskom zbog novog načina života, a to utječe i na psihičko zdravlje. Stručnjaci već mjesecima upozoravaju na negativne učinke straha i tjeskobe.

-Što dulje bude trajala ova situacija s epidemijom i prilagodbom na nju, možemo očekivati i porast incidencije psihičkih poremećaja kao posljedice iscrpljenja adaptacijskih potencijala. Zbog toga je i na Nacionalnom stožeru za civilnu zaštitu posebna odgovornost i možda je sazrijelo vrijeme da se razmisli o tome treba li u timu stručnjaka biti i psiholog koji će voditi računa kako poruke i informacije koje se građanima daju utječu na njih - kaže psihijatrica doc. dr. sc. Petrana Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče.

Lana Gjurić, psihologinja članica Zagrebačkog društva psihologa, kaže kako je u društvu sve više vidljiva činjenica da se o mentalnom zdravlju u Hrvatskoj vrlo slabo razgovara, a pogotovo ne radi dovoljno. Ističe kako misli da u Nacionalnom stožeru uopće ne razmišljaju o tome kako njihove poruke utječu na ljude. - Jedna od najbitnijih stvari u ovakvoj situaciji jest upravo to da se ljudima daju točne informacije i to na način da ih ne zbunjuju, dakle treba paziti i na način na koji se informacije prenose - dodaje Gjurić, piše portal Vijesti.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook