Prethodni članak
Sljedeći članak

Svaki peti djelatnik u hrvatskom zdravstvu pije tablete za smirenje

Mnogi građani imaju pritužbe na zdravstvene djelatnike, ali njima nije nimalo lako


Pučka pravobraniteljica u svojem godišnjem izvještaju upozorava na kronične probleme djelatnika zdravstvenog sustava zbog izloženosti stresu i sindroma sagorijevanja, piše u nedjelju Jutarnji list

Najviše pritužbi građana pučkoj pravobraniteljici u 2021. odnosilo se na zdravstvenu zaštitu u okolnostima epidemije te na posljedice potresa na Baniji i u Zagrebu i okolici.

Građani su se lani učestalo žalili na otežan pristup liječnicima, uključujući liječnike opće prakse, dugotrajno čekanje na hitne liječničke zahvate i pretrage.

Javljali su se i oni koji uslijed kompliciranja simptoma covida nisu mogli doprijeti do Hitne pomoći.

"Gomilanje problema vezanih za upravljanje u zdravstvenom sustavu u okolnostima epidemije dodatno su se zaoštravali", navodi se u izvješću i ističe slučaj zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice u kojem su u jednom trenutku svi radiolozi Klinike za tumore bili na bolovanju, zbog čega su se morale odgoditi hitne radiološke terapije, prenosi T-portal.

Pravobraniteljica upozorava na kronični manjak zdravstvenog osoblja. Među zdravstvenim radnicima koji su podnijeli najveći teret epidemije sve je više zahtjeva za psihološkom podrškom zbog dugotrajnih fizičkih i psihičkih napora kojima su izloženi.

Zbog sindroma sagorijevanja na poslu i stresa u zadnjim je mjesecima prošle godine, navodi se u izvješću, lijekove za smirenje uzimalo 22,4 posto radnika u zdravstvu.

Zbog učestalih pritužbi građana na nemaran, ignorantski, neprimjeren odnos državnih službenika, pučka je pravobraniteljica u izvješće za 2021. prvi put uvela novo poglavlje pod naslovom - Pravo na dobro upravljanje.

"Građani su nam se obraćali povodom postupanja državnih službenika koji su im uskraćivali informacije, pogrešno ih informirali ili ih nisu na vrijeme obavijestili o bitnim informacijama za njihov status, kao i na neprofesionalno i nepristojno ophođenje prema njima kao strankama...", navodi Tena Šimonović Einwalter u izvješću, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook