Prethodni članak
Sljedeći članak

Sve češće policijske racije - 'Prevencija ne ide ni bez represije'

Gosti kafića se žale na postupanje policije prilikom sve češćih racija: 'Moramo šutjeti, ništa ne pitati, ne micati se,


Gosti kafića se žale na postupanje policije prilikom sve češćih racija: 'Moramo šutjeti, ništa ne pitati, ne micati se, dati dokumente, a na upit o čemu se radi, prijeti nam se odvođenjem u postaju, uz grube riječi

Tko god izlazi vikendom u neki od brojnih kafića ili klubova, zna da je svakog trena moguć upad policijskih službenika, koji nikada nisu dobrodošli, iako svatko normalan zna da je njihov posao naći 'loše momke'.

Policija nas čuva, ali nas i živcira jer ponekad prema laičkom mišljenju pretjeruje s grubošću, tamo je gdje je ne želimo, a nije tamo gdje je potrebna… Istina je, čini se, u sredini. Tako je i s racijama kojih je sve više jer policija provodi Nacionalni program, a sve je bolja i ponuda kafića i ostalih mjesta za noćni provod koja privlači sve veći broj gostiju koji blude Zagorjem u potrazi za užicima. Policija traži one koji bi uživali u nedozvoljenim tvarima, a usput neugodnosti doživljavaju i 'obični' gosti, kojima na pada na pamet prekršiti zakon. Gosti tako postaju kolateralne žrtve preventivno-represivnih akcija.

Kako je sve više onih koje to smeta, a postupanje policije za vrijeme racije im se čini bezrazložno grubim, odgovor smo potražili u PU krapinsko-zagorskoj.

O načinu provedbe nepopularnih racija, odgovor je poslao glasnogovornik PU Zoran Lončar. Prenosimo ga u integralnom obliku.

Imamo smjernice i način postupanja

Sukladno Programu aktivnosti za prevenciju nasilja među mladima, Nacionalnom programu suzbijanja zlouporabe opojnih droga i drugim nacionalnim dokumentima, koje je donijela Vlada Republike Hrvatske, određene su smjernice i načini u postupanju, te su jasno određeni ciljevi za dobrobit svih građana, kao što su i ciljevi u suzbijanju problema nasilja među mladima i zlouporabe opojnih droga, kao primarnih problema. Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i Policijska uprava krapinsko-zagorska provode opće i posebne zadaće određene strategijom i Nacionalnim programom, te u suradnji s drugim institucijama postupaju u skladu s istima.

Policijska uprava krapinsko-zagorska prije svega provela je i dalje aktivno provodi niz preventivno edukativnih akcija kojima je cilj upoznati mlade ljude s problemima zlouporabe opojnih droga, odnosno ovisnošću i posljedicama koje nastaju, te problemom nasilja među mladima.

Najvažnija je prevencija, ali ne ide ni bez represije

Osim preventivnog djelovanja, policijski službenici ove Policijske uprave proveli su i više akcija preventivno-represivnog karaktera. Prilikom toga je poseban naglasak stavljen na ponašanja određenih osoba koje svojim ponašanjem i djelovanjem, odnosno nabavom i preprodajom, pa i nagovaranjem mladih na konzumaciju opojne droge, predstavljaju stvarnu opasnost, kako za same maloljetnike i mlađe punoljetnike tako i za društvo u kojem živimo.

Jedna od naloženih mjera Programa aktivnosti za prevenciju nasilja među mladima i Nacionalnim programom suzbijanja zlouporabe opojnih droga je i provođenje ciljanih preventivno-represivnih aktivnosti usmjerenih na suzbijanje distribucije lako dostupnih sredstava ovisnosti među mladima s posebnim naglaskom na distribuciju droga, alkoholnih pića i duhanskih proizvoda.

Između ostalih preventivno-represivnih aktivnosti je i provođenje racija.


Racija je operativno-taktička policijska radnja koja je unaprijed pripremljena, iznenadno provedena, a može se odnositi na otvorene i zatvorene prostore. Racije se organiziraju da se pronađu osobe ili predmeti za kojima se traga, otkriju žarišta kriminaliteta, te sprečavanje vršenja određenih kaznenih ili prekršajnih djela, ili u svrhu razbijanja organiziranih grupa koje se bave ilegalnim prometom opojnih droga ili drugim kaznenim djelima.

Manje kaznenih djela i prekršaja među mladima

Racija predstavlja takvu radnju pri kojoj nije moguće izbjeći ometanje građana koji s određenom kriminalnom aktivnošću nemaju nikakve veze. Svjesni smo da što je opseg ometanja izazvan racijom veći, to je reakcija građana veća. Istovremeno svaka racija vrši se isključivo s ciljem zaštite prava i interesa svih građana, pa je prema tome i u interesu onih građana koji su bili ometani racijom.

Preventivno-represivno djelovanje policije u smislu sprečavanja zlouporabe opojnih droga s posebnim naglaskom na mlade, djelovanje u suzbijanju problema nasilja među mladima, te poduzimanje mjera i radnji prema osobama koje mlade navode i omogućuju im dostupnost opojne droge, dovelo je do smanjenja broja kaznenih djela i prekršaja među mladima u Krapinsko-zagorskoj županiji.

No, bez obzira na statistikom utvrđene činjenice, odnosno smanjenje prijavljenih maloljetnika i mlađih punoljetnika, svjesni smo da postoji tamna strana rečene problematike, pa će u tom smislu Policijska uprava krapinsko-zagorska i dalje ustrajno provoditi zacrtane mjere i radnje, pa i racije, s obzirom da su zlouporaba opojnih droga i problem nasilja među mladima ozbiljni problemi društva u kojem živimo.

Gosti kafića se žale na postupanje policije prilikom sve češćih racija: 'Moramo šutjeti, ništa ne pitati, ne micati se, dati dokumente, a na upit o čemu se radi, prijeti nam se odvođenjem u postaju, uz grube riječi'

Podijeli s prijateljima

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook