Prethodni članak
Sljedeći članak

Svečanom dodjelom nagrada završeni 18. Dani Franje Horvata Kiša


Općina Lobor ovog je vikenda ponovno bila središte putopisaca i književnika. Naime održani su 18. Dani Franje Horvata Kiša, posvećeni loborskom književniku moderne, a središnji dio manifestacije održan je u subotu i to dodjelom nagrada za najbolji hrvatski književni putopis.

Lik i djelo Franje Horvata Kiša utkano je u loborski život, pa tako i osnovna škola nosi njegovo ime, a ove se godine ujedno obilježava i 100. obljetnica od smrti ovog loborskog pisca.

- Danas je jedna jubilarna manifestacija putopisa u Loboru. Manifestaciju svake godine pokušavamo što više unaprijediti nekim novitetima, kao i uključiti što više djece. Jučer je održan i dječji putopis koji je isto tako bio lijepo posjećen. Bila je puna dvorana djece i veseli nas što tradiciju prenosimo na djecu - rekla je loborska načelnica i saborska zastupnica Ljubica Jembrih.

Načelnica je ujedno najavila i planove za sljedeću godinu, pa je tako istaknula kako je već dogovorena suradnja sa jednom istarskom školom iz Buzeta čija će djeca sudjelovati na dječjem putopisu.

- Htjela bih se zahvaliti našoj Udruzi za kulturno stvaralaštvo "Franje Horvat Kiš", koja je inače i začetnik ove manifestacije, kao i Kajkavskom spravišču i svim ostalima koji se uključuju poput našeg Dječjeg vrtića Ivančica, ustanove Lobor-grad, kao i Krapinsko-zagorskoj županiji koja nas svake godine financijski prati. Ujedno čestitam svim nagrađenima, vjerujem da će svi putopisi biti odlični - poručila je načelnica Jembrih.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana, Jasna Petek, koja je ujedno i otvorila manifestaciju, rekla je kako se radi o posebnoj i jedinstvenoj manifestaciji te istaknula kako Franjo Horvat Kiš, kao učitelj, književnik i kao putopisac, zaslužuje ovu književnu nagradu.

-  Krapinsko-zagorska županija dugi niz godina sufinanciranjem sudjeluje i podržava ovu vrlo važnu i vrijednu kulturnu manifestaciju - kazala je Petek.

Središnjem događaju prisustvovala je i predsjednica Društva hrvatskih književnika, Hrvojka Mihanović Salopek koja je čestitala svima koji se trude da ova manifestacija ide i dalje.

- Putopis je zaista jedan izazov, on je jedan od najstarijih žanrova u hrvatskoj književnosti. Danas putopisac više nije informator, posjetitelj, kao nekoć. Danas imamo mobitel, računalo, ali nitko ne može ukrasti ono što ima putopisac, a to je njegova duša, njegov duh. Čestitam i potičem sve da pišu putopise - rekla je Mihanović Salopek.

Spomenimo kako se Dani Franje Horvata Kiša održavaju u organizaciji Kajkavskog spravišča iz Zagreba i loborske Udruge za kulturno stvaralaštvo "Franje Horvat Kiš", pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Krapinsko-zagorske županije te Općine Lobor.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je čak 25 radova, a Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu dr.sc Ivo Kalinski, Božica Pažur, Emilija Kovač i Darko Raškaj, odabrali su 17 putopisa.

Tri teksta nagrađena su novčanom nagradom koju je osigurala Općina Lobor, pa je tako prvu nagradu osvojila Božica Jelušić za putopis "Blaženi među trsjem i oblacima", druga je pripala Ivanu Kutnjaku za "Laganim kasom čez brege nasute poviješću", dok je treća nagrada pripala Davoru Grgiću za putopis "O vratima i Pragu. O praškim vratima".

Nagrade Kajkavskog spravišča i časopisa Kaj otišle su u u ruke Tomislava Marijan Bilosnića za putopis "Gradišće, tko zna gdje pod nebom" te Radovanu Brlečiću za putopis "Od rukavca do Kremenjaka i natrag".

Nagradu organizatora, Udruge za kulturno stvaralaštvo Franje Horvat Kiš Lobor dobio je Tomislav Šovagović za "Šetnju s Peićem", dok je Loborsko srce, dar domaćina, dobio Igor Šipić za "Od stoljeća devetog".

Dodajmo kako će se svi nagrađeni putopisi objaviti u Kaju, časopisu za književnost, umjetnost i kulturu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook