Prethodni članak
Sljedeći članak

Svinjska kuga širi se na područja Zlatara, Žutnice i Radoboja

Samo nekoliko dana nakon što je iz Veterinarskog ureda Krapinsko-zagorske županije stigla obavijest da se dopušta klanje


Samo nekoliko dana nakon što je iz Veterinarskog ureda Krapinsko-zagorske županije stigla obavijest da se dopušta klanje svinja za vlastite potrebe u kućanstvima na području koje je bilo zaraženo i ugroženom svinjskom kugom, već jučer zabrana klanja ponovo je na snazi.

Naime, svinjska kuga se tijekom vikenda pojavila na području Radoboja, Zlatara i Žutnice kod Krapine. Posla je imala i policija, koja i dalje pojačano kontrolira promet stokom, koji je također do daljnjega zabranjen.

Sve veća panika

S obzirom na to da je u Zagorju mjesec studeni tradicionalno rezerviran za kolinja, panika među ljudima postaje sve veća. Prema riječima Mirjane Krušelj voditeljice Veterinarskog ureda KZŽ zabrana klanja u kućanstvima vrijedi do daljnjega. Na području Zlatara riječ je o jednom zaraženom dvorištu gdje su eutanizirane tri svinje, a u Radoboju u jednom kućanstvu koje se bavi uzgojem zbog kuge je eutanizirano 60 komada svinja, a u Žutnici eutanizirano je pet odojaka i četiri svinje.

U Radoboju i Zlataru još se utvrđuju okolnosti pojave svinjske kuge, dok je u Žutnici vlasnik odojke nabavio od Stjepana Filip Novaka iz Kuzminca nad kojim se zbog ilegalnog prometa svinjama vodi kriminalistička obrada. Odojci u Žutnici nisu imali nikakve markice na ušima, a pretpostavlja se da ih je Stjepan Filip Novak dovezao sa zaraženog područja iz Varaždinske županije. Te su svinje u Žutnicu dovezene još u listopadu. Sve eutanizirane životinje neškodljivo su zbirnute u Sesvetskom Kraljevcu.

Zabranjen i pripust

Iz Veterinarskog ureda napominju da zabrana klanja vrijedi za cijelo područje županije. Također ljudima se preporuča pojačan oprez i dezinfekcija prostora oko svinjca, a zabranjen je i prirodni pripust kako ne bi došlo do širenja svinjske kuge.

Izvor: Vecernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook