Prethodni članak
Sljedeći članak

Svjetski dan žena sa sela


Udruga žena Vrtnjakovec  obilježila je Svjetski dan žena na selu prigodnim španciranjem u lokalnoj zajednici Općine Krapinske Toplice. Ideja je pokrenuta na konferenciji UN posvećenoj ženama održanoj u Pekingu 1995. godine. Tako je dogovoreno da se 15. listopad posveti svim seoskim ženama u svijetu kao i njihovim problemima.

Žene u ruralnim područjima pridonose blagostanju svojih obitelji i razvoju gospodarstva na selima.

Cilj obilježavanja ovog dana je dugoročno osnažiti poziciju žena iz ruralnih područja, te ih informirati i ohrabriti da aktivnije sudjeluju u društvu i u većoj mjeri preuzmu ulogu vodstva u svojim zajednicama kroz različite aktivnosti. Ostali ciljevi odnose se na promociju osobitosti seoskih žena, podizanje razine osviještenosti vlada i javnosti o njihovoj važnoj, premda još nedovoljno priznatoj ulozi u društvu. Većina imaju manje plaće na istim pozicijama od muških kolega, manje ili nikakve mirovine jer su svoj život podredile podizanju obitelji i razvoju poljoprivrednog gospodarstva.

U domu Udruge za tu prigodu postavljena je izložba ručnih radova članica udruge, kao i zavidna količina brojnih plodova jeseni kao i ukrasnih proizvoda proizvedenih na oranicama vrijednih članica. Za zabavu i dobar štimung pobrinuli su se LGR Ravničani sa širokim repertoarom starinskih popevki, pa su posjetitelji uživali u već pomalo zaboravljenim hitovima. Ovaj događaj doprinosi razvoju i promociji turističkog mjesta Općine Krapinske Toplice.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook