Prethodni članak
Sljedeći članak

Terme Tuhelj uložile bi 22 milijuna eura

Prvi krug raspisanog natječaja Hrvatskog fonda za privatizaciju za neobvezujuće ponude za kupnju kumrovečkog Znanstveno-


Prvi krug raspisanog natječaja Hrvatskog fonda za privatizaciju za neobvezujuće ponude za kupnju kumrovečkog Znanstveno-studijskog centra (bivši Spomen-doma boraca i omladine) te hotela «Zagorje» (bivša Politička škola), među ponuđačima - zagrebačke Oka i Ingra, bile su i Terme Tuhelj.

- Želimo ovaj kumrovečki «mrtvi kapital» pretvoriti u suvremenu turističku ponudu, pokrenuti niz turističkih djelatnosti, aktivno surađivati s postojećim i novim turističkim akterima te zapošljavanjem lokalnog stanovništva omogućiti razvoj okolice, edukaciju i napredak kraja - veli direktorica Terma Tuhelj, dodajući kako je cilj Kumrovec pretvoriti u zanimljivu i prepoznatljivu turističku destinaciju te povezivanjem iste s ostalim važnim turističkim sadržajima u Krapinsko-zagorskoj županiji (toplice, muzeji i ostalo) pridonijeti razvoju turizma u Zagorju.

Jačanjem međunarodne suradnje u prekograničnom području sa Slovenijom cijeloj regiji dodala bi se još veća vrijednost. Osnovna namjena oba objekta bila bi turistička – nudili bi hotelski smještaj, usluge kongresnog i poslovnog centra, visokoobrazovni centar, zdravstveni te wellness i sportski turizam.

- Znanstveno-studijski centar preuredili bi u kongresni i edukacijski centar s hotelom, restoranima (za hotelske goste i dnevne posjetitelje centra i okolice) te wellness centrom, sve na razini kategorizacije četiri zvjezdice. Oba objekta bi u potpunosti obnovili te ih povezali gondolom - dodaje direktorica.

Zapošljavanje domaćih ljudi

Za otkup Znanstveno-turističkog centra «Kumrovec» Terme Tuhelj ponudile su milijun eura, a za Hotel «Zagorje» 800.000 eura, dakle trostruko manje od ostala dva konkurenta. Međutim, Ivana Kolar ističe da su Terme Tuhelj spremne uložiti u oba objekta minimalno 22 milijuna eura, u «Kumrovec» 12 milijuna, a u «Zagorje» 10 milijuna eura. Ova ponuda dakako «pije vodu».

- Nakon obnove i uređenja zapošljavat ćemo najmanje 120 osoba iz neposredne okolice u oba objekta. Proces zapošljavanja započeli bi nakon kupnje, jer namjeravamo dio osoblja uključiti u sam proces uređenja i oblikovanja ponude te ih nužno dodatno educirati. S obzirom na postojeću bazu kadrova i znanja te stručnost, smatramo kako ćemo uspješno obaviti proces pokretanja poslovanja - dodala je.

Smatra da se zajedničkim aktivnostima s Općinom, Županijom, turističkim zajednicama i ostalim poduzetnicima može stvoriti osnova za pokretanje dodatnih ozbiljnih sadržaja poput golf-terena, razvoja sportskih sadržaja, konjičkog turizma i slično, što bi sve skupa utjecalo i na stvaranje bolje prometne povezanosti kraja s hrvatskom metropolom i okolicom. Lokacija objekata i položaj na vrlo kratkoj relaciji između dva objekta u vlasništvu Terma Olimia i Terma Tuhelj kao i dosadašnja njihova uspješna poslovna aktivnost mogu doprinijeti popularizaciji destinacije i lakšem punjenju objekata gostima. Njihovo iskustvo i znanje u turističkoj branši omogućilo bi da objekti u vrlo kratkom vremenu zažive i počnu prihodovati, prvenstveno zahvaljujući uhodanim marketinškim kanalima, postojećem educiranom kadru i razvijenim poslovnim standardima i procesima.

Upotpunjenje ponude

- Naš cilj je Kumrovec pretvoriti u zanimljivu destinaciju za kongresni i sportski turizam i time obogatiti ponudu zagorskog turizma. Zagorje mora oblikovati i upotpuniti svoju turističku ponudu kako bi se moglo predstaviti stranom tržištu kao razvijena destinacija s potpunom ponudom kvalitetnih sadržaja. Povezanost poslovanja s postojećim toplicama ubrzat će cijeli proces i objekti će u kratkom vremenu početi aktivno raditi - zaključila je Ivana Kolar.

Odluka je na Vladi

Naravno, ovo je samo jedna od tri ponude. Sve će se analizirati i uputiti na upravni odbor Fonda za privatizaciju koji će svoju odluku uputiti Vladi u čijem su vlasništvu ovi objekti. Vlada će odlučiti koga propustiti u drugi, obvezujući krug natječaja i konačno, tko će biti ´princ iz bajke i poljupcem probuditi uspavanu ljepoticu´.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook