Prethodni članak
Sljedeći članak

TITOV SPOMENIK OPET U KUMROVCU

Tito je posljednja dva mjeseca relativno često u medijima. Prvo je netko dovoljno drzak srušio njegov spomenik u rodnom


Tito je posljednja dva mjeseca relativno često u medijima. Prvo je netko dovoljno drzak srušio njegov spomenik u rodnom mu Kumrovcu. Zatim je prekjučer obnovljen natpis “Naš Tito” na brdu Sabotina iznad Nove Gorice. Danas stiže vijest da se spomenik ubrzo vraća na staro mjesto.

Spomenik Josipu Brozu Titu u Kumrovcu, srušenog 27. prosinca u podmetnutoj eksploziji, vratit će se kroz dvadesetak dana ispred njegove rodne kuće.

Najpoznatiji Titov spomenik, rad Antuna Augustinčića iz 1947.godine, obnavlja se u umjetničkoj ljevaonici zagrebačke Likovne akademije, rekao je za program na južnoslavenskim jezicima Radija Slobodna Europa direktor ljevaonice Željko Mačešić.

Mačešić je objasnio da su oštećenja spomenika bila velika, pa je najveći dio morao ponovo raditi. "Glava, trup i drugi dijelovi spomenika se ponovo liju prema gipsanom modelu uzetom iz galerije Antuna Augustinčića.... Za dvadesetak dana završit ćemo radove i vratiti spomenik na mjesto gde je i stajao", rekao je Mačešić.

Eksplozivna naprava pod spomenik Josipa Broza u dvorištu njegove rodne kuće u Kumrovcu postavljena je u noći između 26. i 27. prosinca, ali policija još nije pronašla počinitelje. Materijalna šteta na spomeniku i okolnim objektima procjenjuje se na 35 tisuća eura.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook