Prethodni članak
Sljedeći članak

Tko će biti novi načelnik PU krapinsko - zagorske?


Mjesto načelnika Policijske uprave Krapinsko – zagorske i dalje je upražnjeno nakon što je pod nesvakidašnjim okolnostima bivši načelnik, Zvonimir Petrović, razriješen s te dužnosti prije više od mjesec dana, točnije, 25. svibnja.

Smjena Petrovića

Podsjetimo, kako je tada navelo Ministarstvo unutarnjih poslova, Petrović je dan ranije podnio zahtjev za da ga se "na osobni zahtjev razriješi s radnog mjesta načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske". Iz MUP-a su također naveli da su uvažili razloge zbog kojih je Petrović zatražio razrješenje, te su ga s te dužnosti razriješili, ali su usto najavili i pokretanje disciplinskog postupka protiv njega. "Glavni ravnatelj policije Milina će nadležnom disciplinskom sudu MUP-a, protiv njega podnijeti zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog sumnje da je kao policijski službenik počinio težu povredu službene dužnosti u vidu nedoličnog ponašanja izvan službe na štetu ugleda policije", dodali su tada iz MUP-a ne navodeći pritom o kakvom se nedoličnom ponašanju radi. Kako se vrlo brzo neslužbeno doznalo, razlog Petrovićeve smjene leži u činjenici da se tih dana poprilično alkoholiziran zatekao u jednom zagrebačkom lokalu u istom društvu u kojemu je bio i Z. P., jedan od osumnjičenih za pripadnost narkobandi Dina Muzaferovića Cezara, a kojega su službenici PN USKOK-a došli uhititi.

Prijašnji mandat

Od tada, kao što je to u ostalom i uobičajeno u svakoj situaciji kad je načelnik neke policijske uprave odsutan, PU krapinsko – zagorskom rukovodi njegov zamjenik, Robert Pavić, ali Pavić, dakle, sa zagorskom policijom trenutno rukovodi kao zamjenik načelnika i, barem do zaključenja ovog teksta, niti on, niti bilo tko drugi, nije imenovan privremenim načelnikom. Naime, kad je u listopadu 2019. godine s mjesta načelnika PU krapinsko – zagorske smijenjen tadašnji načelnik Darko Car, on je zapravo premješten na drugo razno mjesto, ali formalno-pravno je i dalje držao načelničko radno mjesto službeno 'popunjenim'. I tako sve do isteka Carevog petogodišnjeg mandata u rujnu prošle godine, MUP nije raspisivao natječaj, odnosno, 'interni oglas' za novog načelnika PU Krapinsko – zagorske, već je u nekoliko navrata imenovao privremene načelnike.

Novi natječaj

No, sada je situacija drugačija, budući da Petrović nije premješten, nego razriješen te da je mjesto načelnika upražnjeno. Stoga smo pitali MUP hoće li ovaj put odmah raspisati novi natječaj za izbor načelnika na mandat od pet godina ili će ponovo posegnuti za 'privremenim rješenjem'. „Izvješćujemo Vas da je člankom 60. stavkom 1. Zakona o policiji (Narodne novine, br. 34/11, 130/12, 89/14, 151/14, 33/15, 121/16 i 66/19), propisano da se slobodna radna mjesta rukovodećih policijskih službenika, i to: zamjenika glavnog ravnatelja i načelnika policijske uprave popunjavaju putem internog oglasa. Također, člankom 61. stavkom 1. istog Zakona propisano je da se izabrani kandidat iz članka 60. stavka 1. toga Zakona imenuje na razdoblje od 5 godina. Navedenim Zakonom nije propisano privremeno imenovanje na predmetna radna mjesta rukovodećih policijskih službenika, odnosno na radno mjesto načelnika policijske uprave, već je, sukladno članku 60. stavku 4. istog Zakona, moguće popuniti slobodno radno mjesto iz stavka 1. članka 60. Zakona privremenim premještajem, najduže na 6 mjeseci, samo u slučaju ako na temelju internog oglasa nije odabran te imenovan ni jedan kandidat“, odgovorili su nam iz MUP-a. Na naše naknadno pitanje kada planiraju raspisati natječaj, odnosno interni oglas, odgovorili su nam sljedeće: „Nastavno na zaprimljeni upit obavještavamo Vas da će Interni oglas za načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske biti pravovremeno raspisan i sukladno Uredbi o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi  (Narodne novine, br. 78/17 i 89/19) te će biti javno objavljen na web stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave kao i na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.“

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook