Prethodni članak
Sljedeći članak

Tomislav Majcen najbolji zagorski medar

U okviru 13. Zagorskog gospodarskog zbora u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održano IV. ocjenjivanje i izložba


U okviru 13. Zagorskog gospodarskog zbora u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održano IV. ocjenjivanje i izložba meda Krapinsko-zagorske županije,.

Šampion izložbe Tomislav Majcen

Na izložbi je ocijenjeno i izloženo 92 uzoraka meda (67 uzoraka bagremovog, 12 kestenovog, 12 livadnog i 1 uzorak meduna), što je za 60 više nego na 1. izložbi 2002. godine. Uz čestitke, nagrade i priznanja pčelarima dodijelili su županica Vlasta Hubicki i prof.dr.sc. Nikola Kezić.

Šampion izložbe s najvećim brojem bodova je bagremov med pčelara Tomislava Majcena iz Marije Bistrice, koji je osvojio zlatnu medalju. Zlato su osvojili i Janko Vrđuka iz Gornje Stubice s kestenovim medom, te Stjepan Smičić iz Kumrovca s livadnim medom.

Županica Vlasta Hubicki prigodne nagrade podijelila je i domaćicama koje su se predstavile s kolačima izrađenim na bazi meda, te članovima Povjerenstva koje je provelo senzoričko ocjenjivanje meda.

U sklopu izložbe održana su i predavanja o pčelarstvu. Tako je Nenad Martinjak prezentacijom fotografija podsjetio prisutne na uspješni stručni izlet pčelara Krapinsko-zagorske županijenPčelarskoj školi u Grazu i Pčelarskom institutu u Lunzu, doc.dr.sc. Dragan Bubalo upoznao je prisutne s Pilot-projektom županijske robne marke «Zagorski bagremov med» koji je pokrenula Krapinsko-zagorska županija. Mr. Mirjana Krušelj održala je predavanja «Veterinarsko-zdravstveni uvjeti kojima moraju udovoljavati objekti za preradu meda za tržište», a prof.dr.sc. Nikola Kezić govorio je o vođenoj degustaciji meda.

Podsjetimo, prva izložba meda održana je 2002. godine na inicijativu Krapinsko-zagorske županije, kada su se ocjenjivala 32 uzorka. Zagorski se bagremov med ističe u Hrvatskoj svojom kvalitetom, pa je Krapinsko-zagorska županija pokrenula Pilot-projekt «Zagorski bagremov med», kojim će se provesti zaštita zemljopisnog podrijetla bagremovog meda Krapinsko-zagorske županije.

Za pilot-projekt Županija je u proračunu za 2005. osigurala iznos od 50 tisuća kn.

Izložbi je prethodila kemijska analiza meda u Zagrebu, gdje su od 92 uzorka meda dva izlučena zbog povišene vlage u medu. Senzoričko ocjenjivanje meda provelo je Povjerenstvo u čijem sastavu su bili prof.dr.sc. Nikola Kezić, županica Vlasta Hubicki, doc.dr.sc. Dragan Bubalo, dr.sc. Maja Dražić, Drago Kozina, Nikola Plačko i Josip Krog.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook