Prethodni članak
Sljedeći članak

TOPLINSKI VAL: ‘Očekuju se najvrelije temperature ikad zabilježene’


Nekoliko europskih država, uključujući Francusku, Njemačku, Hrvatsku, Grčku, Italiju, Španjolsku i Poljsku se istovremeno suočava s visokim temperaturama. One bi na otocima Siciliji i Sardiniji mogle doseći i 49 stupnjeva Celzija, objavila je Europska svemirska agencija, što su "potencijalno najvrelije temperature ikad zabilježene u Europi", prenosi Index.

Za šesnaest gradova diljem Italije izdano je crveno upozorenje. Rim, Firenca i Bologna su među područjima pogođenima toplinskim valom, a prognostičari najavljuju da bi se na Siciliji i Sardiniji temperature mogle popeti i do 49°C. Talijanska vlada savjetovala je onima u područjima upozorenja da izbjegavaju izravnu Sunčevu svjetlost između 11 do 18 sati.

Nekoliko područja Grčke, Francuske i Španjolske također je zahvaćeno ekstremnim temperaturama. Posljednjih dana temperature u Grčkoj su dosegle 40°C ili više. Volonteri su dijelili boce vode na turističkim mjestima, a vlasti su poduzele neobičan korak i nakratko zatvorile Akropolu u Ateni u petak tijekom najtoplijeg razdoblja kako bi zaštitile posjetitelje od vrućine.

Po prvi put uvedena je zabrana za osobe koje rade u sektoru građevine i dostave tijekom najtoplijih sati dana. Zaposlenike u javnom i privatnom sektoru u Ateni potiče se da rade od doma. Druge dijelove Europe također očekuju neuobičajeno vruće vrijeme. Meteorološki ured Češke Republike upozorio je da bi temperature za vikend mogle prijeći 38°C.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upozorio je na visoke temperature u većem dijelu Hrvatske dok je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) zbog visoke opasnosti po zdravlje pozivao građane na dodatan oprez. Sutra se očekuju visoke temperature u splitskoj i riječkoj regiji za koje je na snazi narančasto upozorenje koje predstavlja veliku opasnost. U ponedjeljak je narančasto upozorenje na toplinske valove koji mogu utjecati na zdravlje na snazi za cijelu Hrvatsku, a u nastavku tjedna za sve regije, osim zagrebačke u kojoj će biti žuto upozorenje, upozoravaju iz DHMZ-a.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook