Prethodni članak
Sljedeći članak

TRADICIJA IDE I DALJE: Svečano otvoren 55. Tjedan kajkavske kulture

Ovogodišnje izdanje Tjedna kajkavske kulture bit će u znatno manjem obimu zbog trenutne epidemiološke situacije


U Krapini je svečano otvoren 55. Tjedan kajkavske kulture. Ovogodišnje izdanje će biti u znatno manjem obimu zbog trenutne epidemiološke situacije. Samo otvorenje nije održano na Trgu Ljudevita Gaja kako je bila tradicija svih proteklih godina, već se održalo u prostoru Galerije Grada Krapine jer se je na taj način kontrolirao broj gostiju i poštivanje svih potrebnih epidemioloških mjera. Prije samog otvorenja manifestacije, ispred Festivalske dvorane održalo se i otvorenje izložbe dječjih likovnih radova. Izložba se može pogledati sve do 25. rujna u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini.

 

Gradonačelnik Zoran Gregurović rekao je da se s obzirom na okolnosti, Tjedan kajkavske kulture otvara na posve drugačiji način. – Otvaranje je u novom ambijentu jer nismo više na Trgu Ljudevita Gaja pa nema šušura, smijeha djece koja su u dječjem korzu… Ono što je najvažnije da se tradicija nastavila i da se određeni programi ipak održe. Usprkos epidemiji i ovim uvjetima koji su kontrolirani, imat ćemo niz programa u organizaciji Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo. Tu će biti recitali, izložbe, festivalske večeri, ali i drugih programa – najavio je Gregurović dodajući da je zbog Tjedna kajkavske kulture prijašnjih godina dolazilo mnogo posjetitelja u Krapinu. – Nažalost, ove godine toga nema, ali čvrsto vjerujemo i nadamo se da ćemo to sljedeće godine moći nastaviti – objasnio je.

 

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar je rekao kako su se odlučili na održavanje festivala jer na taj način će se zadržati tradicija. -Odlučili smo se da zadržimo tradiciju Tjedna kajkavske kulture jer 55 godina je jedna velika obljetnica, a svi naši kantautori, pjevači i djeca su jednostavno zaslužili da njihove radove ipak prezentiramo javnosti i to je osnovni razlog zbog čega smo se odlučili da se manifestacija održi. Uvijek je bitno da se očuva tradicija, 55 godina za redom se prije svega puno radi na očuvanju „kaja“, te jedne naše tople riječi koju zapravo svi živimo svaki dan. Sve udruge koje su vezane za bilo koji segment stvaralaštva su čitavu godinu, bez obzira na koronu, bili izuzetno aktivni i stvarno ne bi bilo fer prema njima, prema njihovim mentorima i profesorima, djeci da nismo taj dio programa omogućili. Festival se je i u najtežim uvjetima održavao, bit će ove godine u manjem obimu, manje gostiju u Festivalskoj dvorani...Međutim, mislim da će te nove popevke i starije popevke održati taj štih krapinskog festivala i Tjedna kajkavske kulture. Jedino što će, nažalost, biti manje gostiju u našoj Krapini, ali bez obzira na to vrijedit će posjetiti Krapinu u ovom tjednu, naravno vodeći brigu o svom zdravlju i zdravlju naših najbližih, a i svih posjetitelja ove manifestacije – kazao je župan.

 

Umjetnički ravnatelj Festivala kajkavskih popevki maesto Siniša Leopold je kazao kako je ove godine nit vodilja spoj tradicionalnih i klasičnih popevki s nekim suvremenim izričajima. - Tako da će biti od klasičnih popevki sve do novonapisanih, onih koje blago koketiraju s POP-om i s JAZZ-om...Isto tako, izvođački kadar će biti odmjeren i poseban od onih mladih koji će po prvi put nastupiti na krapinskoj pozornici, bit će tu naše zvijezde i dive poput Tereze, Gabi, Zdenke, Mire Ungara i ostalih pjevača koji su obilježili dosadašnje krapinske festivale – rekao je maestro te dodao kako je sama priprema jako teška. – Moramo se držati svih zadanih mjera i propisa, sve će to morati biti na distanci i pod drugačijim uvjetima, ali nadam se da ćemo uspjeti u tome. Glazbenici koji su gotovo uvijek jedan do drugoga, ta vrsta umjetnosti nas zbližuje. Zbor Ilirci proslavit će svoj jubilej ove godine na festivalu, primjer oni će pjevati s distancom, sve će to biti novo i morat ćemo se pridržavati novih uvjeta. Sve je to za nas veliki izazov, ali se veselimo svi zajedno – objasnio je.

 

Predsjednik društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina je kazao kako, nažalost, nije napravljeno sve kako je bilo zamišljano, ali događanja će jednostavno biti primjerena trenutnoj situaciji. -Ova situacija nas je sve malo iznenadila, ovo su neuobičajene okolnosti. Međutim, mi Zagorci smo poznati po tome da se baš ne predajemo tako lako i da se ne damo smesti. Imamo jako dugu tradiciju, ove godine otvaramo manifestaciju po 55. put. Otvorili smo danas i Izložbu dječjih likovnih radova na kojoj ove godine sudjeluje više od 30 škola s cijelog kajkavskog govornog područja i na to smo iznimno ponosni. Samo otvaranje Tjedna kajkavske kulture više nije, nažalost, na trgu. To jednostavno nismo mogli izbjeći. Zagorski gospodarski zbor također će biti u smanjenom obliku, neće biti više dvorani škole i u šatoru, već će to biti u kućicama kroz park. Četvrtak, petak i subota rezervirane su za festivalske večeri, sve u onom obimu kak je i zamišljeno. Nažalost, u dvorani će nas biti puno manje zbog poštivanja epidemioloških mjera. HRT nas direktno prenosi, mislim da smo dali maksimum u ovim uvjetima koji su nas zadesili. Cilj je bilo prvenstveno da se tradicija i „kaj“ očuva – istaknuo je Novina.

 

 

Otvorenju je prisustvovao i je pomoćnik ministrice kulture i medija Davor Trupković. - Ministarstvo kulture i medija uvijek je pratilo Tjedan kajkavske kulture. Nastojimo pomoći i podržati programe koje je osmislila lokalna zajednica. Oni čuvaju tradiciju i prenose ju dalje, a ovo je najbolji primjer toga. Od Ljudevita Gaja pa nadalje, značenje riječi kaj je na tragu trojedinstva hrvatskog jezika - rekao Trupković.

Danijela Pintarić je svojim izvedbama uveličala otvorenje Tjedna kajkavske kulture i tom prilikom je rekla kako joj je ovo prvi nastup nakon 2 i pol mjeseca. – Jako sam sretna što nastupam baš u Krapini. Nikad nisam prije otvarala Tjedan kajkavske kulture, ali sam nastupala mnogo puta u dvorani te sam zato jako vezana za Krapinu i ovaj festival – istaknula je Pintarić koja je izvela zagorske popevke koje su Zagorcima jako dobro poznate poput Suza za zagorske brege ili Da sam ti z lasima zvezala roke, Stiha, povedaj mi mati…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook