Prethodni članak
Sljedeći članak

TRAGEDIJE NA PRUŽNIM PRIJELAZIMA: Može li nedostatak novca biti izgovor za sve?

Nakon kobne nesreće na pružnom prijelazu u Poznanovcu, gdje su ljetos poginule tri mlade djevojke, najnovija nesreća sa


Nakon kobne nesreće na pružnom prijelazu u Poznanovcu, gdje su ljetos poginule tri mlade djevojke, najnovija nesreća sa smrtnom posljedicom dogodila se u ponedjeljak, 22. studenog na pružnom prijelazu nedaleko od središta Zaboka.

Život je izgubila 32-godišnjakinja na čiji je automobil na nezaštićenom pružnom prijelazu prema najprometnijoj zabočkoj Ulici Matije Gupca naletjela lokomotiva, koja je automobil odbacila 15–ak metara od pruge.

Koji je uzrok ovih nesreća? Može li se sve pripisati samo ljudskoj nepažnji? Bi li došlo do ovih nesreća da su pružni prijelazi bili adekvatno osigurani?

Odgovore na ova pitanja potražili smo kod načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske Željka Cujzeka. Prema njegovom mišljenju, kod nesreća se nikako ne može isključiti ljudski faktor, odnosno pogreška.

-Ako se tu još dodaju loši vremenski uvjeti, koji smanjuju vidljivost, do kobne nesreće će doći još lakše. No, također smatram da se ovdje mora prozvati i Hrvatske željeznice, koje bi trebale pokazati veću odgovornost, i više ulagati u sigurnost pružnih prijelaza - smatra Cujzek.

Načelnik Policijske uprave Željko Cujzek

– Nakon nesreće u Poznanovcu, kad je postalo očigledno da sigurnost pružnih prijelaza velik problem u Zagorju, Krapinsko-zagorska županija odlučila je slijediti izrazito efikasan primjer Austrijanaca, koji zasad jedini u svijetu svoje prijelaze obilježavaju svjetlećim led diodama. Na ovaj potez načelnik Cujzek gleda s velikim odobravanjem.

- Inicijativa je stvarno vrijedna. Kad led diode budu postavljene, to će značajno doprinijeti sigurnosti, vozači će više obraćati pozornost, što će smanjiti izglede da se dogodi nesreća - rekao je Cujzek te je dodao kako se nada da će što veći broj prijelaza u što skorijem roku dobiti led diode.

Inače, prvi prijelaz koji će biti opremljen tom tehnologijom, i to vjerojatno još ove godine, bit će upravo onaj kobni u Poznanovcu. Ugradnja će stajati oko 150 tisuća kuna, što je znatno manje od klasične rampe sa signalizacijom, čije postavljanje stoji oko milijun kuna. Tijekom iduće godine ovom tehnologijom trebalo bi biti opremljeno još osam pružnih prijelaza na području Zagorja.

Piše: K. Frljužec

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook