Prethodni članak
Sljedeći članak

[TREBAJU VAŠU POMOĆ] Obitelj Humljak živi na rubu provalije, klizište im je došlo do kuće!


Kuća obitelji Humljak u Donjem Hruševcu u Donjoj Stubici već se nekoliko mjeseci nalazi nad provalijom. Nakon klizišta koje se otvorilo početkom prosinca, Ana i Mladen Humljak svaki dan se boje da će izgubiti svoj dom, a novaca da podignu dovoljno veliku škarpu koja bi sve to držala nemaju.

Velike količine vode

Oboje sa zdravstvenim problemima i malim primanjima, pokazuju nam u što se u nešto više od mjesec dana pretvorilo njihovo dvorište i, ono najgore, njihov život. Mladen kaže kako se klizište otvorilo uslijed velike količine vode koja je istekla u zemlju, nakon puknuća cjevovoda. – Primijetili smo vodu da ide po cesti, da je sve mokro. Zvali smo Zagorski vodovod, no oni su tvrdili da to nije njihova voda. Kad je rašljar, kojega sam pozval, jer sam mislil da je možda stvarno negde prirodni izvor vode, utvrdil da voda izvire na par mjesta pokraj cijevi, konačno su iz Zagorskog vodovoda popravili puknuće na jednom mjestu – ispričao nam je Mladen, dodavši kako bi u noći, kad bi izašao na dvorište, vrlo lako mogao čuti kako voda šušti i teče ispod površine zemlje. Na kraju se, kažu, ispostavilo puknuće cijevi na još četiri mjesta.

Rupa u temeljima kuće

A onda je, početkom prosinca, počela kliziti zemlja. – Vrlo jasno moglo se čuti kak puca drveće, koje je počelo kliziti prema dolje. Svaki dan sve više je zemlja klizila u jarak. Drveće koje je bilo odmah uz dvorište prešlo je nekoliko desetaka metara dolje, a lovci kažu da je cijeli taj dio šume otklizil za oko 150 metara – ispričao nam je Mladen.

Od blagog pada šume, nastala je ogromna rupetina točno ispod njihove kuće. A onda je klizište došlo do same kuće. - Počeo je pucati asfalt na našem dvorištu, a zahvatilo je i kuću, temelje, u kojima je nastala ogromna rupa, u koju bi se dvoje ljudi moglo skriti! Dobro je da kad sam kuću delal nismo šparali na željezu, jer inače bi kuća bila pukla na sredini – kaže Mladen, dok nam supruga Ana pokazuje fotografije velike štete koja je nastala na temeljima kuće.

– Bojali smo se, ali kaj da delamo? Rekli su nam nek idemo iz kuće van. Ali kam? To je naš dom – kažu supružnici.

Pomoć župljana

Humljaki su rupu u temeljima uspjeli su sanirati sa 3 kubika betona, kao i podignuti početak škarpe, uglavnom zahvaljujući župljanima. Prilikom blagoslova kuća oko Božića, veliko je klizište na njihovom dvorištu primijetio donjostubički župnik, koji je odmah uključio Caritas te župljane koji su do sada prikupili 2,6 tisuća eura. – Od srca im hvala, kupili su nam beton. Da nam nisu pomogli i prikupili novce, mogli bi se fućkati. Jer da to nismo popravili, ko zna gde bi nam hiža završila – kaže Ana.

Strah i dalje

Obitelj Humljak za pripomoć u ovoj tragediji dobila je po 10 tisuća kuna od Grada Donja Stubica i Krapinsko – zagorske županije, a Grad je dogovorio s Hrvatskim željeznicama donaciju šina, koje su iskoristili za podizanje škarpe. – Šine smo zabušili i napravili pilote tri metra duboke. Zaustavili smo za sada klizanje tog dijela zemlje, no pitanje kaj se bude dogodilo na proljeće, kad krenu kiše. Ak' ne osiguramo to kak spada, klizilo bude i dalje, pogotovo ak se svo ovo drveće posuši i ne bude ni ono više držalo zemlju. Klizište bude došlo i do ovog drugog dijela kuće, di je radiona. Jer ovo kaj smo napravili, a malo je, puno košta, a nismo napravili niti pol. Trebalo bi dići još barem tri metra da se zaštiti kuća kak spada – kaže Mladen Humljak. A novaca za to nemaju.

Svi im samo govore 'to je privatni problem'. – Ako nam još netko može pomoći bilo kak da to probamo sanirati, da barem zaštitimo kući, dvorište nikad više ne bude isto, to niti nije važno. Ak ne, kaj onda moremo? Sve bude prešlo v jarak! A onda nam nema pomoći – zaključili su potreseni supružnici.

Imate li načina, volje, humanitarnosti i malo financijskih sredstava da pripomognete obitelji Humljak da izgrade škarpu do kraja i zaštite svoju kuću, nemojte dvojiti. Svaka će im, i najmanja pomoć, puno značiti sa sačuvaju svoj dom, kojega su odlučili ne napustiti, nadajući se da njihova kuća ipak neće završiti u ovoj ogromnoj provaliji.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook