Prethodni članak
Sljedeći članak

Treći put održana priredba Naš kruh svakdanji

Danas je uobičajeno da domaćica dan počinje kupnjom kruha za svoju obitelj. Rijetko u kojem kućanstvu zamiriše svježe pe


Danas je uobičajeno da domaćica dan počinje kupnjom kruha za svoju obitelj. Rijetko u kojem kućanstvu zamiriše svježe pečeni kruh, kao što je to bilo nekad. Međutim, u Donjem Breznom i Brezno Gori, selima uz prijašnje Sutlansko jezero na granici sa Slovenijom, stara tradicija još živi.


Jedan je od glavnih razloga taj što do kruha, odnosno do prodavaonice treba potegnuti i osam kilometara, na Hum ili čak u inozemstvo, Podčetrtek. Kad se kruh već peče za svakodnevnu upotrebu Milica Sambolić iz Brezno Gore i kći njezina bratića, Samanta iz Donjeg Brezna, došle su prije tri godine na ideju da se u selu organizira priredba Naš kruh svakdanji.

Za cilj postavile su si druženje mještana, ali i ocjenjivanje izgleda i okusa domaćega kruha. Prve je godine 15 domaćica sa svojim kruhovima probilo led, a najfiniji kruh bio je onaj što ga je ispekla Brigita Sambolić. Ocjenjivački sud čine isključivo muškarci, a da bude sve korektno, oni čak ni ne znaju kako izgledaju kruhovi koje su umijesile njihove supruge.

Druženje kod Milice pokazalo se punim pogotkom jer se sljedeće godine natjecalo čak 45 žena i tada je pobijedila Ljubica Lugarić. Ove se godine zbog tučonosnih oblaka broj natjecateljica nije znatno promijenio, no svoje kruhove izložili su i pripadnici jačeg spola.

Aleš Sambolić iz Vonarja rekao nam je da često peče kruh, a za natjecanje malo se više potrudio i obogatio ga sjemenkama. Na priredbi sudjelovali su i Natalija Šraml i njezin dečko Darko iz slovenskoga Podčetrtka. Oni su recept za kruh pronašli na internetu.

Ispekli smo dva kruha, ali smo jedan odmah pojeli jer je bio izvrstan. A to nam je bio prvi pokušaj uopće rekla je Natalija, od jeseni studentica slovenskog jezika. Najmlađa je natjecateljica bila petogodišnja Amanda Sambolić, kojoj je u pečenju kruha pomogao njezin otac Amando. Pomoć je bila vrhunska jer je Amando kuhar u poznatom restoranu Amon u Olimju.

Ovogodišnja je pobjednica Marica Lugarić (69) iz Brezna Donjeg, koja je vještinu spremanja kruha naučila od majke.

Bilo nas je osmero djece pa je kruha uvijek trebalo za nahraniti sva usta rekla nam je pobjednica, koja je, očigledno, aromama osvojila muška nepca. U Breznom se kruh ne baca. Kada se posuši i postane tvrd, poha se.

Previše je nekada bilo neimaštine da bi se kruh samo tako bacao rekla nam je Dragica Govedić. Osim kruha, žene iz Breznog pripremile su i pravo obilje kolača, no prije toga ipak svi su se pogostili Amandovim vrhunskim goveđim i srnećim gulašem i juhom od gljiva.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook