Prethodni članak
Sljedeći članak

Tri godine korone u Hrvatskoj: Virus odnio gotovo 18 tisuća života


Tri godine nakon potvrde prvog slučaja covida-19 u Hrvatskoj stanje je stabilno, no još uvijek se ne radi o običnoj virozi jer je i dalje proglašena pandemija, a zaraženi na dnevnoj razini i dalje umiru od posljedica virusa, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), piše N1.

-Još uvijek ne možemo reći da je covid obična viroza jer je i dalje proglašena pandemija na svjetskoj razini. Osim toga, i dalje imamo prosječno dvije do tri zaražene osobe koje preminu, većinom ‘s covidom' - izjavila je Hini zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, tri godine nakon potvrđenog prvog slučaja zaraze 25. veljače 2020. godine.

Zbog povoljne epidemiološke situacije i smanjenog interesa javnosti, Stožer je donio ovoga tjedna odluku da će se podaci o zaraženima objavljivati jednom tjedno.

Proglašenje kraja pandemije moguće na proljeće

-Izgledno je da bi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ovoga proljeća mogla proglasiti kraj pandemije, no to će ovisiti prvenstveno o situaciji u Kini, u kojoj je eskalirala zaraza nakon ukidanja ‘nulte’ tolerancije. U međuvremenu se pokazalo da su sojevi koji cirkuliraju u Kini već prisutni i u drugim zemljama – rekla je Pavić Šimetin.

U Hrvatskoj dominira omikron soj i njegove podvarijante. Zadnja je evidentirana pojava kraken podvarijante, no pokazalo se da se svaki novi soj širi sve brže, ali i da ima sve blažu kliničku sliku. Manji je pritisak na bolnice te je manje umrlih.

Nakon pojave omikrona početkom 2022., u Hrvatskoj su ukinute i sve epidemiološke mjere osim zaštitnim maski u zdravstvenim ustanovama i domovima za starije.

Interes za cijepljenje je vrlo mali, a u zadnje vrijeme najviše se cijepe osobe zbog putovanja izvan Europe i radnici na kruzerima.

U protekle tri godine Hrvatska je prošla dug put borbe sa zarazom koja se u proljeće 2020. širila eksponencijalnom brzinom. Od prvog slučaja 25. veljače do 27. ožujka imali smo već više od 500 potvrđenih slučajeva, a prvi smrtni slučaj od covida u Hrvatskoj dogodio se 18. ožujka.

Tijekom trogodišnje pandemije u Hrvatskoj je od covida umrlo gotovo 18.000 osoba, a zaraženo je bilo ukupno nešto više od 1.268.000 osoba.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook