Prethodni članak
Sljedeći članak

Tuča veličine oraha poharala Zagorje


Dolazak fronte nad područje na kojemu je nekoliko dana bilo neuobičajeno toplo te visoka vlaga bili su razlog što je k



Dolazak fronte nad područje na kojemu je nekoliko dana bilo neuobičajeno toplo te visoka vlaga bili su razlog što je kasno preksinoć pala tuča u sjevernom dijelu Krapinsko-zagorske županije.




Led veličine oraha do jabuke padao je, doznajemo od meteorologa, iz 12 kilometara visokog oblaka što je uobičajeno za kolovoz! Stanovnici tuču, ali početkom, a ne na kraju listopada, pamte tek iz sredine 70-ih godina.

Olujno nevrijeme s tučom poharalo je i Općinu Hum na Sutli. Led veličine prepeličjih jaja u središtu općine padao je gotovo pet minuta i prouzročio znatnu štetu na autima. Zbog udara groma ugasila se sva javna rasvjeta na Brodu, a poslije leda nastavila je padati jaka kiša. Čim se razdanilo, stanovnici zgrada na Brodu sjatili su se na parkiralište i imali su što vidjeti. Svi automobili bili su oštećeni. Mira Klasić, ravnateljica dječjeg vrtića, rekla je tužno kako je samo dan prije registrirala novi auto, a nije ga još kasko osigurala.

- Moj sin je auto parkirao uz granični prijelaz, a led je napravio velike udubine na krovu i poklopcu motora. Trebao mu je tijekom dana doći kupac za auto i što će mu sada reći - ispričao je Vjenceslav Kučiš, dodavši da je led na nekoliko auta u prekograničnom Rogacu razbio stakla. Još jučer u 10 ujutro, 12 sati nakon nevremena, na parkiralištu su bile gomile leda.

Najveće štete su u Vetropack Straži, gdje je led probio folije na uskladištenim paletama s bocama, poplavljeno je skladište kartonaže, a zbog nestanka struje prekinuta je nakratko i proizvodnja. Poznati uzgajivač vina Bodren ostao je bez grožđa, koje je čuvao za ledenu berbu.

Općina je podnijela zahtjev Županiji da s proglasi elementarna nepogoda, a općinska komisija jučer je na terenu popisivala štetu jer mnogi još nisu pobrali kukuruz.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook