Prethodni članak
Sljedeći članak

Tuheljski đaci na "World Math Day"


Svjetski Dan matematike «World Math Day», jedan je od najvećih globalnih obrazovnih događaja koji ima za c



Svjetski Dan matematike «World Math Day», jedan je od najvećih globalnih obrazovnih događaja koji ima za cilj popularizirati računske zadatke na zabavan i smislen način.

Na njemu su nastupili i učenici 6. i 8. razreda OŠ Lijepa naša Tuhelj, ukupno njih 49 pod vodstvom prof. matematike Ančice Slaviček i uvjerili se da mogu biti uspješni i u zvaničnoj konkurenciji. Zadatak mogu rješavati učenici svih godišta bez obzira na njihovo znanje matematike. Zapravo, to je niz jednosložnih aritmetičkih zadataka, podijeljenih u 4 skupine odnosno matematičke operacije.

U svakom krugu učenik ima jednu minutu. Težina zadatka primjerena je dobi učenika koji mogu sudjelovati u natjecanju koliko puta žele tijekom 48 sati, koliko natjecanje traje, bilo da se prijavljuje od doma ili iz škole. Za to je potrebna samo volja i internet. Prethodno natjecanje bilo je rekordno kako po broju sudionika tako i po broju riješenih zadataka.

Učenici iz 150 zemalja svijeta tečno su odgovarali na 182 milijuna, 455 tisuča i 169 zadataka što je znatno premašilo rezultate iz 2007.godine, kada je bilo «samo» 38 milijuna, 904 tisuće i 275 točnih odgovora.

- Ovo je bilo naše prvo natjecanje u kojem smo se upoznali s pravilima i načinom provedbe ovog svjetskog matematičkog natjecanja. Djeca su bila oduševljena i nadamo se da ćemo sljedeće godine sudjelovati svih 48 sati. Predložit ću ravnateljici da se taj dan organizira kao integralni nastavni dan jer djeca pored rješavanja jednostavnih aritmetičkih zadataka uče i o zemljopisnom položaju država koje se natječu, koriste se engleskim jezikom i informacijsko-komunikacijskom tehnologijom, IPC računalom i internetom. Ravnateljica Natalija Knezić Medvedec u potpunosti nas podržava i nadam se da će se sljedeće godine uključiti sve kolege, jer se mogu natjecati djeca od 5 do 18 godina – rekla je prof. matematike Ančica Slaviček.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook