Prethodni članak
Sljedeći članak

Turska probija temperaturne rekorde, stručnjak predviđa velike promjene u klimi za Sredozemlje


I dok se nama ljeto tek vratilo, s temperaturama do 30 Celzijevih stupnjeva, koja bi, prema prognozama, ovog vikenda trebale ići i nešto malo iznad tridesetke, Turska bilježi rekorde.

Tamošnji mediji izvještavaju o rekordnoj temperaturi od 49,5 Celzijevih stupnjeva zabilježenoj u utorak u središnjoj anatolskoj pokrajini Eskişehir, a stručnjaci upozoravaju da će se trend toplinskih valova u mediteranskom bazenu zadržati do 2040-ih.

Rekordna temperatura evidentirana je u utorak u središnjoj anatolskoj pokrajini Eskişehir. Prethodni rekord iznosio je 49,1 stupanj Celzija i izmjeren je 2021. godine.

Nacionalna meteorološka služba u srijedu je upozorila da će toplinski val i dalje premašivati uobičajene sezonske temperature i za 11 stupnjeva.

Glavni razlog toplinskih rekorda su klimatske promjene, smatra Barış Önol, profesor meteorologije na Tehničkom sveučilištu u Istanbulu, piše danas.hr. Upozorio je i kako će Trska biti izložena visokim temperaturama u sljedećih 30 do 40 godina, kao i ostatak mediteranske regije.

Također, predviđa i kako će se vrhunac turističke sezone u zemljama Sredozemlja od 2040. godine pomaknuti na rujan i listopad.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook