Prethodni članak
Sljedeći članak

TUŽNA VIJEST: Preminuo je poznati član Društva hrvatskih književnika


Društvo hrvatskih književnika objavilo je kako je u srijedu, 17. srpnja 2024. u 81. godini života preminuo je njihov član Bože Mimica. Posljednji ispraćaj biti će u petak, 26. srpnja u 9 sati na groblju Vrisovci u Omišu, piše Dalmatinski portal. 

Rođen je u Omišu 1942. godine. Nakon završene osnov­ne škole završio je u Zagrebu srednju školu i studij iz vanjske trgovine, a zatim na Pedagoškom fakultetu u Rijeci diplomirao kulturologiju.

Od 1966. go­dine živi i radi u Rijeci baveći se kulturom, izdavaštvom i znanstvenim radom. Prve godine njegovog rada obilježene su radom u vanjskoj trgovini, a nakon toga u kulturi i izdavaštvu. Obnašao je sljedeće dužnosti: voditelj propagandnog odjela Narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, zamjenik direktora izdavačke kuće Mladost, OOUR Rijeka, direktor izdavačke i tiskarske organizacije Liburnija Rijeka, direktor predstavništva izdavačke kuće Naprijed Zagreb u Rijeci, direktor izdavačke kuće Vitagraf Rijeka. To su neke od važnijih funkcija koje je obnašao u svom radnom vijeku. Šire područje znanstvenog interesa mu je kultura i povijest, a uže numizmatika iz koje je objavio mnogobrojne studije, znanstvene i stručne članke u glasilima Hrvatskog numizmatičkog društva 'Obol' i 'Numizmatičke vijesti', u 'Vijestima' Hrvatskog arheološkog društva, u 'Zbornicima' Društva za povjesnicu Klana, u 'Zbornicima radova' Međunarodnih numizmatičkih kongresa, te u inozemnim časopisima, kao i kolumne u 'Novom listu' i 'Slobodnoj Dalmaciji'.

Doprinosio je promidžbi hrvatske kulture, te nacionalne povijesti i numizmatike, a do sada su mu izdane sljedeće knjige: Numizmatika na povijesnom tlu Hrvatske (Vitagraf, Rijeka 1994), Numizmatička povijest Dubrovnika (HAZU, Zagreb 1994), Numizmatika na povijesnom tlu Hrvatske – rani srednji vijek (HAZU, Zagreb 1995), Numizmatička povijest Rijeke (HAZU, Zagreb 1996), Numizmatička povijest Istre i Kvarnera (HAZU, Zagreb 1997) iOmiška krajina – Poljica – Makarsko primorje (Vitagraf, Rijeka 2003), Povijest Dalmacije od antike do 1918. (Vitagraf 2003), Dalmacija u XX stoljeću (Vitagraf 2003), Dalmacija u moru svjetlosti, dvotomno monografsko izdanje povijesti Dalmacije od antike do kraja XX. stoljeća (Dušević&Kršovnik 2004), Povijest Slavonije od antike do XX. stoljeća, Slavonija u XX. stoljeću (VBZ 2009),Slavonija – zlatno srce Hrvatske dvotomno monografsko izdanje povijesti Slavonije od antike do kraja XX. stoljeća (Dušević&Kršovnik 2012). Neke od navedenih knjiga su udžbenici na fakultetima u Zgrebu, Rijeci, Zadru, Mostaru i Sarajevu.

Tijekom četrdeset i više godina napisao je na desetine stručnih i znanstvenih radova. Sudjelovao je na mnogim znanstvenim skupovima i kongresima, održao niz stručnih predavanja iz područja opće kulture, arheologije i numizmatike te organizirao više numizmatičkih izložbi. Bio je izvanredni dugogodišnji viši predavač na odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Rijeci. Napisao je i više priloga i kritika za likovne izložbe hrvatskih umjetnika.

Dobitnik je Nagrade grada Rijeke 1997. godine za 'veliki doprinos hrvatskoj i svjetskoj numizmatici'. Primio je Nagradu za životno djelo grada Omiša 2003. godine.  Dobitnik je Županijske nagrade Splitsko-dalmatinske 2004., Nagrade Mile Gojsalić u Gatima 2004. godine. Dobitnik je Književne nagrade Josipa i Ivana Kozarca 2010. godine za znanstveni rad. Godine 2011. predsjednik Republike Hrvatske uručio mu je odlikovanje Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi, a Primorsko-goranska županija nagradu za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva.

Dugogodišnji je član stručnog ocjenjivačkog suda Festivala dalmatinskih klapa u Omišu i stručnog ocjenjivačkog suda Festivala šansona u Šibeniku. Član je Arheološkog društva Hrvatske, Povijesnog društva Rijeka, počasni član Hrvatskog numizmatičkog društva i sudski vještak za numizmatiku. Obnašao je i sljedeće dužnosti: predsjednik Upravnog vijeća Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, predsjednik Upravnog vijeća Muzeja grada Rijeke, predsjednik Društva hrvatskih književnika ogranak Rijeka, predsjednik Odbora za kultura Grada Rijeke, član Kulturnog vijeća Primorsko-goranske županije, član Gradskog vijeća Grada Rijeke, te član Poglavarstva grada Rijeke zaduženog za kulturu. Bio je predsjednik Lions cluba Rijeke i član Međunarodne udruge Svetog Fortunata. Dragovoljac je Domovinskog rata i pričuvni časnik Hrvatske vojske, te nositelj Spomenice Domovinskog rata.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook