Prethodni članak
Sljedeći članak

TUŽNO: Rodu u Oroslavju ubio grom


U poslijepodnevnim satima u utorak od udara groma stradala je odrasla roda koja se nalazila na krovu kuće u blizini gnijezda u naselju Mokrice u Oroslavju. Stradalu su rodu članovi DVD Oroslavje u suradnji s Javnom ustanovom za zaštićene prirodne vrijednosti Zagorje zeleno i Higijeničarskom službom Luči Zagorja i u organizaciji Grada Oroslavja uklonili s krova kuće te je propisno zbrinuta.

Druga odrasla roda i gnijezdo u kojem su 4 ptića nisu stradali. Ovo je tužna vijest s obzirom da na ovoj lokaciji nije bilo gniježđenja rode dugi niz godina.

-Od više stručnjaka ornitologa saznali smo da postoji velika šansa da će roda koja je ostala sama uspjeli othraniti mlade. Djelatnici Javne ustanove će redovito vršiti monitoring gnijezda i ptića te se po potrebi uključiti u pomoć rodama ako će to trebati.

Veliki interes i empatiju pokazali su mještani kojima je jako stalo do roda.

Hvala gradonačelniku Šimuniću na njegovoj pomoći i uključenosti oko cijele situacije. Hvala vatrogascima na intervenciji – objavila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zagorje zeleno.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook