Prethodni članak
Sljedeći članak

Tvornica jahti Prinz smatra radnike kmetovima

Kako piše Jutarnj list, jučer je 50-tak radnika zagorske tvornice jahti Prinz Adriatic d.d. prosvjedovalo zbog neisplata


Kako piše Jutarnj list, jučer je 50-tak radnika zagorske tvornice jahti Prinz Adriatic d.d. prosvjedovalo zbog neisplata četiri plaća, što je postala uobičajena prakasa u toj tvrtki, koja je svojedobno najavljivana kao najveće investicija u Hrvatsko Zagorje.

"Tražimo samo ono što smo zaradili. Za nas je strani ulagač pljačkaš jer živi na našoj grbači. Živimo od peglanja kartica i od posudbe"- ogorčeni su radnici, koji se još žale i na katastrofalne uvjete rada u toj tvornici koja je navodno u samom vrhu što se tehnologijie tiče u Europi.

"Ako ne postignemo ništa, idemo na cestu" rekli su radnici, čiji je mirni prosvjed jučer poslije podne okončan "uručivanjem" osam otkaza.

Otkazi su dobile radnice regrutirane sa Zavoda za zapošljavanje, za što je tvornica dobila i poticaj. Drugi je to val otkaza nakon siječnja, kad je otpušteno 17 radnika, također s "burze" za koje je tvrtka dobila poticaje.

Radnici se još žale na nemoguće uvjete rada, kao i na trad s otrovnim materijalima. neki su nam potvrdili kako imaju zdrastvene probleme kao što su svakodnevo krvarenje iz nosa i crvenilo i svrbež po rukama.

Direktor Mladen Hren objašnjava da su problemi proizišli iz činjenice da nisu uspjeli ostvariti pravo na kredit od 20 mijuna kuna, koje im je odobrila županija iz kreditne linije "Poduzetnik 2", a Zagrebačka banka ga nije uspjela realizirati.

Direktor Hren radnicima je obećao isplate plaće za 12 mjesec kroz tjedan dana, a do svibnja sve.

Direktor: Mladen Hren


Prinz Adriatic d.d.u vlasništvu je luksemburškog holldinga na čijem je čelu nizozemac Bernardr van den Henvel, nautičar i biznismen.

Još prije godinu dana za Slobodnu dalmaciju direktor Mladen Hren izjavio je: Krenulo nam je toliko dobro da bismo mogli raditi po jedan brod tjedno, a krajnji nam je cilj osposobiti šest proizvodnih hala na način da budemo sposobni "izbaciti" po jedan brod dnevno.

Čitav članak možete pročitati na: http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20030307/more01.asp

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook