Prethodni članak
Sljedeći članak

U blokadi više od 10.000 građana koji ne plaćaju alimentaciju, osniva se alimentacijski fond

Pomoć države


Vlada je u saborsku proceduru sa sjednice uputila prijedlog Zakona o privremenom uzdržavanju kojim se osniva alimentacijski fond, povećava iznos alimentacije koju država isplaćuje djetetu čiji jedan roditelj ne ispunjava tu obavezu te produžuje rok za primanje te naknade, piše Index.

"Riječ je o političkom cilju koji smo najavili prije nekoliko mjeseci, a sada ga provodimo. Poruka je da će država kroz tzv. alimentacijski fond plaćati tu svotu i to u iznosu 100-postotnog zakonskog minimuma. Riječ je o važnom političkom pitanju da pomognemo onima kojima je u ovakvim okolnostima ovakva financijska potpora nužna", poručio je premijer Andrej Plenković.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić podsjetio je kako privremeno uzdržavanje za djecu, čiji roditelj ne plaća alimentaciju, kao zakonska mogućnost postoji od 2014. godine te je istaknuo kako će se ovim zakonskim prijedlogom pojednostaviti procedura isplate, povećati iznos alimentacije koju isplaćuje država te produžiti vremensko trajanje primanja ove naknade. 

Djece korisnika prava na privremeno uzdržavanje, dodao je, trenutno ima 1470. "Osigurava se da ta potpora bude adekvatnija, da neometano vremenski traje dok za nju ima potrebe te se pojednostavljuje postupak isplate", kazao je Piletić.

Tako će se povećati iznos s 50 posto zakonskog minimuma na 100 posto. "Dakle, udvostručujemo mjesečnu naknadu, postojeća je iznosila oko 100 eura, a sada će biti 225 eura", naveo je ministar dodavši kako se do sada takva potpora mogla isplaćivati najduže tri godine i do 18. godine života.

A sada će biti omogućena, usklađujući novi zakon s Obiteljskim zakonom, do 18. godine života bez vremenskog limita, a za punoljetno dijete koje se školuje najduže do 26. godine, istaknuo je. Jednako tako, punoljetno dijete koje zbog teške i trajne bolesti ili invaliditeta nije sposobno za rad, ima pravo na privremeno uzdržavanje sve dok ta nesposobnost traje.

Postupak isplate se pojednostavljuje putem FINA-e i Zavoda za socijalni rad, a priznavat će se i pravo na privremeno uzdržavanje putem Agencije za osiguranje radničkih tražbina.

"Na način da vrlo jednostavnom procedurom korisnik uzdržavanja podnese zahtjev ili po službenoj dužnosti, a u roku 30 dana Agencija to rješenje izda i omogući financijsku stabilnost i sigurnost, kako djetetu, tako i roditelju koji se skrbi o njemu", pojasnio je ministar.

Uvodi se i novost u vraćanju duga putem javnoga rada ukoliko obveznik uzdržavanja nije u mogućnosti vratiti utvrđeni iznos duga. "Prihvatili smo brojne komentare koji se tiču otpisa duga u slučaju smrti obveznika uzdržavanja ako je njegov nasljednik ujedno bio i korisnik prava na privremeno uzdržavanje, dakle dijete, temeljem kojeg je nastala tražbina", rekao je Piletić.

"Time će se izbjeći da upravo dijete koje je imalo pravo na privremeno uzdržavanje ne bi to isto moralo vratiti zbog smrti obveznika uzdržavanja", kazao je PIletić i dodao kako je prema podacima FINA-e trenutno u blokadi više od 10.000 građana koji ne plaćaju alimentaciju. 

"Smatramo da će se ovako predložen zakon, uz jasnu političku poruku da će država zaštititi financijsku i materijalnu sigurnost i djeteta i roditelja, obračunati s neplatišama obveze uzdržavanja putem Agencije za osiguranje radničkih tražbina", naglasio je, piše Index.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook