Prethodni članak
Sljedeći članak

U Gornjoj Stubici proslavljena 20. obljetnica posvete svih obitelji Srcu Isusovu


Župa svetog Jurja Mučenika Gornja Stubica 2004. godine posvećena je Presvetom Srcu Isusovu, stoga je u petak obilježena 20. obljetnica te posvete.

-Svaka obitelj ima u svome domu spomen na tu posvetu i vjerujemo da svakodnevno svoja srca sjedinjuje sa srcem našega Otkupitelja. Kroz devet prvih petaka svečano smo se pripremali za proslavu ove obljetnice te uz mnogobrojne naše obitelji, djecu i mlade, svjedočili kako se aktivno živi vjera koju su sačuvali naši pređi – kaže vlč. Nikola Jurković.

Samoj proslavi Srca Isusova prethodila je trodnevna duhovna priprava koju su vodili: vlč. Tomislav Hačko, fra. Vladimir Vidović i mons. Juraj Batelja.

Prigodom proslave ove obljetnice, tiskana je knjiga 'Propovijedi o Presvetom Srcu Isusovu',s ciljem da nadahnute riječi bl. Alojzija Stepinca dođu do svakog srca u ovoj župi kako bi i dalje nastavili njegovati pobožnost Presvetom Srcu Isusovu. Knjiga je dar svakoj gornjostubičkoj obitelji.

Knjigu je predstavio mons. Juraj Batelja, a predgovor je napisao nadbiskup zagrebački, mons. Dražen Kutleša koji ističe: 'Imati u svom domu propovijedi blaženog Alojzija Stepinca, čitati ih i razmatrati, znači ne samo osigurati da duhovna baština ovog velikog čovjeka ostane živa u našem narodu i Crkvi, nego i imati putokaz koji nas vodi prema dubljoj povezanosti s Gospodinom našim Isusom Kristom, kojeg je blaženi Stepinac slijedio i naviještao s neizmjernom ljubavlju. Iako su poruka i duhovno blago koje nosi ova knjiga dar svim vjernicima željnima duhovnog rasta i dublje posvećenosti Kristu, ovo je izdanje posebno namijenjeno župljanima Župe sv. Jurja mučenika u Gornjoj Stubici, kao prekrasan podsjetnik na posvetu njihove župe Presvetom Srcu Isusovu i na snagu zajedničke vjere i predanosti koja može preobraziti srca i zajednice.'

Svečano misno slavlje, u petak, 7. lipnja, predslavio je mons. Juraj Batelja koji je u propovijedi istaknuo: 'Od čovjekova srca usmjerimo pogled na Srce Isusovo. Dok razum ljudska čuvstva shvaća kroz trpljenje, žrtvu, poniznost, vjera nas uči da ta čuvstva Isus nije živio ni trpio iz osobnog koristoljublja, nego radi nas ljudi i radi našega spasenja. Tu je temelj pobožnosti u čast Srca Isusova.'

Mons. Batelja je rekao: 'Pobožnost Srcu Isusovu nije nešto što se povezuje uz prošla vremena – ona sada i ovdje postaje pokretač, vrelo i utjeha Božje Ljubavi.'

I baš to su shvatili vjernici župe Gornja Stubica koji su pred 20. godina odlučili posvetiti sve obitelji Srcu Isusovu. Mons. Batelja je svima na tome čestitao i naglasio kako uz ovu obnovu posvete se na poseban način oživljuje vjernost Isusu Kristu koja nas uvodi u život Presvetoga Trojstva.

Na svetoj misi su sudjelovali mnogobrojni župljani, posebno roditelji s malenom djecom koju su željeli posvetiti Srcu Isusovu. Slavlje su pjesmom uzveličali Vokalisti sv. Jurja, a bili su prisutni i članovi KUD-a Matija Gubec, Vatrogasne zajednice, Udruge branitelja, Lovačko društvo te vjernici iz susjednih župa.

Na kraju svete mise, preč. Nikola Jurković, izrekao je svoju zahvalu svima koji su kroz ovih 20 godina njegovali pobožnost Srcu Isusovu te je prenosili na mlađe naraštaje. Župnik je istaknuo kako će kroz nekoliko tjedana doći u svaku obitelj i donijeti knjigu 'Propovijedi o Presvetom Srcu Isusovu', koju je napisao bl. Alojzije Stepinac kao znak ponovne posvete i povezanosti župe kao velike vjerničke obitelji.

Po završetku svete mise, svi nazočni su se uputili u procesiji do kapele Srca Isusova, gdje su svi vjernici zajedno izmolili posvetnu molitvu Srcu Isusovu.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook