Prethodni članak
Sljedeći članak

U Hrvatskoj na pomolu katastrofa čiji se razmjeri tek probijaju u javnost: ‘Posljedice će biti biblijske!‘


Hrana se sve više koristi kao oružje, a problemi koje imamo u poljoprivredi su biblijski, zaključio je u središnjem Dnevniku HRT-a dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivica Kisić. Naglasio je kako će ovi problemi, uz sušu i klimatske promjene, utjecati na cijene hrane.

- Ne možemo govoriti o nekim sušama kakve su bile 2000. ili 2003. godine, nego o neobičnim sušama, jer neki dijelovi istočne Slavonije po dva mjeseca nisu dobili kišu, istaknuo je dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivica Kisić.

Ustvrdio je kako zbog visokih temperatura također nije došlo do oplodnje.

- Ako prinosi budu 30-40 posto, bit će dobro, kazao je.

Kakva je budućnost prehrane u Hrvatskoj? Cijene u četiri godine narasle 37 posto

Ilustracija

Osvrnuo se i na nikad raniju berbu grožđa.

- Izgorjelo je, vruće je, vegetacija se skratila. Kolege vinari kažu: "nikad nije bilo čišće i kvalitetnije, ali je stvoreno za prošek". Nema hektolitarske težine i nije bilo vode, dodao je.

Istaknuo je kako poljoprivrednici koji su imali čak i površinsko navodnjavanje nisu imali dobre rezultata, nego samo oni koji su imalo podzemno.

“Neosporno je da je hrana postala oružje na svjetskim razinama s kojim se manipulira. Cijena hrane će sigurno rasti. Sve više će se morati uzgajati u zatvorenim prostorima. Ove godine imamo biblijske probleme. Godine koje dolaze, neće biti ništa manje problematične. ” – piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook