Prethodni članak
Sljedeći članak

U Hrvatskoj nema omiljenog voća, cijene divljaju. Prodavači: 'Nikad nije bilo ovako'


Na kišnom Dolcu iznenađujuća navala kupaca. Ponuda šarolika, ali u njoj nema limuna što je uobičajen prizor u ovo doba godine jer se čeka da krene berba, ali nikad nije bilo ovako, kažu prodavači.

“Znate što, svaki sedmi, osmi mjesec bude visoka cijena, kriza, ali ove godine pogotovo jako malo ga ima, uopće ga nema skoro”, rekao je prodavač na tržnici Amir za Dnevnik Nove TV.

Većinom jedemo turski limun, ali on se još čeka jer berba nije počela. Ovaj koji trenutačno imamo dolazi iz Južne Amerike i skup je i za prodavače.

“Razlog zašto nema limuna ovdje što je nama preskupa nabava 2,60, 2,80, 3,20 za koliko da mi prodamo, za tri eura, ljudi nemaju novca”, rekao je prodavač Saud.

Procjena je da će ova situacija potrajati mjesec dana.

Trenutačno na Dolcu tek dva štanda prodaju limun i to limun iz Argentine, cijena je tri eura za jedan kilogram. Za 20 dana ponuda bi trebala biti bogatija jer bi trebala stići pošiljka iz Turske i Španjolske pa bi trebala pasti i cijena.

U Hrvatskoj nema puno proizvođača limuna. On opstaje samo na određenim mikrolokacijama, primjerice u dolini Neretve. “I to je razlog zašto na našim tržnicama još uvijek nema hrvatskog limuna. Ovaj limun koji se sad prodaje je uvozni, očito su se dogodili neki poremećaji na svjetskim tržištima. To je neka situacija na koju mi ne možemo utjecati”, rekao je proizvođač limuna Pavo Delija.

Cijena još nije finalizirana, ali pretpostavlja se da će kilogram biti tri eura. Teško da mogu konkurirati Turcima i Španjolcima jer oni limune koji beru ove jesen mogu prodavati cijelu godinu, a u Hrvatskoj nema skladišta za čuvanje limuna, javlja Dnevnik Nove TV.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook