Prethodni članak
Sljedeći članak

U jednom od najpopularnijih povrća iz uvoza pronađen vrlo opasni kadmij


U povrću iz Bosne i Hercegovine otkrivena je povišena razina kancerogenog teškog metala, piše Danica.

Kako su javili iz europskog sustava za sigurnost hrane, u rajčicama iz BiH utvrđena je prisutnost iznimno štetnog kadmija. Srećom, pošiljka je kontrolirana na hrvatskoj granici, pa nije dospjela do prodajnih mjesta u našoj zemlji.

 

Rizik za zdravlje bio je ozbiljan pa je naloženo uništenje cijele pošiljke rajčice, kažu u EU sustavu za brzo uzbunjivanje u prometu hranom. U tom povrću ustanovljeno je 0,060 mg/kg kadmija, a nije dopuštena ni najmanja razina.

Olovo i kadmij su kancerogeni i iznimno štetni teški metali ako se konzumiraju u hrani, pogotovo u dužem razdoblju, piše Danica.


Kadmij u voće i povrće, primjerice, može migrirati iz umjetnih gnojiva, a nalazi se i u školjkama i lignjama. Kadmij se taloži u bubrezima i s vremenom dolazi do njihova oštećenja.

U Hrvatskoj su već zabilježeni slučajevi povlačenja hrane s tržišta zbog utvrđenih visokih razina kadmija i olova. Proteklih godina zbog kadmija su povučene rajčice, školjke i dagnje.

Početkom kolovoza otkriven je kadmij u marelicama iz Moldavije. Srećom, sve se dogodilo prilikom analize uzorka na granici, pa je i ta pošiljka voća odmah uništena.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook