Prethodni članak
Sljedeći članak

U jesen rastu cijene plina? Vlada: 'Ne treba dizati paniku'


Cijene struje i plina su zahvaljujući mjerama Vlade ograničene do 30. rujna. Nema potrebe za stvaranjem panike kroz "najave" dva mjeseca unaprijed da će cijena plina "drastično rasti". Građani mogu biti sigurni da će i dalje imati mirnu jesen i zimu uz priuštivu cijenu energenata, potvrdili su iz Vlade za N1 televiziju, nakon što je u subotu objavljeno da bi jesen mogla donijeti velik rast cijena plina.

NovaTV sinoć je spominjala rast i do 25 posto, no istaknuli su da se čeka odluka regulatorne agencije. 

U HGK udruzi opskrbljivača i distributera su također rekli da ne očekuju drastično više cijene. 

- Ta cijena će po toj metodologiji biti viša zato što su cijene plina na tržištu u tom periodu koji je referentan za određivanje cijene bile više. To jedino znamo iz onoga što se sad objavilo. Ali to ne znači da mi moramo kupovati plin u javnoj usluzi. Bilo koje kućanstvo može izabrati opskrbljivača i odabrati, vidjeti tko će biti tu najjeftiniji - rekao je Srećko Ezgeta.

Ako bi subvencije ostale na istoj razini, moglo bi doći i do pada, a ako bi se potpuno ukinule, došlo bi do rasta.

- Ona bi mogla ići ako ne bude subvencije Vlade do 25 posto, ona bi mogla biti i veća ako bi se smanjio PDV na plin koji je trenutno 5%, ali ja ne očekujem toliko s obzirom da je ta cijena i nešto niža nego je ona bila za javnu uslugu u prethodnoj godini", rekao je izv. prof. dr. sc. Dalibor Pudić, Hrvatska stručna udruga za plin, pišu 24 sata.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook