Prethodni članak
Sljedeći članak

"U korupciji sudjeluju i članovi Vlade"

Dragica Zgrebec i Miroslav Korenika, SDP-ovi saborski zastupnici iz 3. Izborne jedinice, te predsjednica SDP-a KZŽ Sonja


Dragica Zgrebec i Miroslav Korenika, SDP-ovi saborski zastupnici iz 3. Izborne jedinice, te predsjednica SDP-a KZŽ Sonja Borovčak, održali su konferenciju za novinare, na kojoj su uglavnom ukazivali na nedostatke i propuste HDZ-a, odnosno, aktualne hrvatske Vlade.

-Ocjenjujemo da se u ove tri godine zapravo stvara privid rada Parlamenta i Vlade jer nema nekih bitnih pomaka u smislu reformi pojedinih sektora, u smislu usklađivanja zakonodavstva s EU i, što je još važnije, primjene u praksi postojećih zakona koji su već usklađeni sa zakonodavstvom EU – rekla je Dragica Zgrebec, dodavši da je Vlada vrlo neodlučna kod «važnijih zahvata», zbog čega nisu napravljeni bitniji rezovi niti u reformi pravosuđa, niti u reformi državne uprave.

Sumnje u korupciju

Također, Zgrebec je ustvrdila da je čitava Vlada podređena predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu i da predstavlja samo njega.

-To možemo argumentirati na mnogo primjera, recimo, njegov odnos prema svojim ministrima, kada ministar najavi jednu akciju, kao, na primjer, kada Šuker najavi naplatu PDV-a televiziji, onda se on mora u nekoliko sati ispričati i povući takvu odluku. Slično je bilo i s ministrom Mlinarićem kada je bilo donašanje pravilnika o radu autoškola i da ne govorim kako se sada formiralo Upravno vijeće HINE i u nekoliko dana raspustilo, a sve na prijedlog samoga Sanadera – rekla je Zgrebec, ne propustivši nabrojati ni afere koje prate aktualnu hrvatsku Vladu, od Liburnije, Plive i Verone do Brodosplita, iz kojih, kaže Zgrebec, «proizlaze ozbiljne sumnje u korupciju u kojoj sudjeluju i pojedini članovi vladajuće stranke, odnosno, Vlade».

Zagorska bolnica

Budući se bliži donošenje državnog proračuna za 2007. godinu, Zgrebec je rekla da SDP prikuplja projekte iz županija i gradova za koje će se založiti da budu kvalitetno popraćeni proračunskim sredstvima. Za koje će se projekte iz Krapinsko-zagorske županije založiti SDP-ovci još nije definirano, no Zgrebec napominje da će jedan od njih bez sumnje biti opremanje nove županijske bolnice na Bračku, jer je, kaže, nedopustivo da se jedna takva bolnica oprema kroz tri ili četiri godine.

«Tko će nam zabraniti dolaske u Zagorje»?

Inače, SDP-ovi saborski zastupnici na ovoj su novinarskoj konferenciji u više navrata samoinicijativno komentirali izjavu HDZ-ovog zastupnika Ivana Jarnjaka, koji je, nakon što su SDP-ovi zastupnici prošli put održali novinarsku konferenciju u Zaboku, na neki način doveo u pitanje razloge njihovog dolaska u Zagorje, budući nisu iz Krapinsko-zagorske županije.

-Naš je stav da moramo jednako zastupati čitavu izbornu jedinicu, ali u mnogim pitanjima i interese cijele države. I nema toga tko bi nam mogao zabraniti ovakve dolaske. Mogli bismo se zapitati koliko je gospodin Jarnjak zapravo do sada zastupao Krapinsko-zagorsku županiju, recimo, prilikom donošenja državnih proračuna u ove tri godine – rekla je Zgrebec, na što je predsjednica zagorskog SDP-a Sonja Borovčak dodala da SDP-ov saborski zastupnik Tonino Picula, koji je također zastupnik iz 3. izborne jedinice, živi na području Zagrebačke županije, isto kao i Ivan Jarnjak.

Nepoznati zagorski SDP-ov kandidat za saborske klupe
Naše glavno pitanje saborskim zastupnicima SDP-a, tko će iz Krapinsko-zagorske županije biti glavni kandidat na predstojećim parlamentarnim izborima, ostalo je bez odgovora. Iako nas uvjeravaju da će Zagorje sigurno imati svog zastupnika iz njihovih redova u idućem sazivu Sabora, o imenu te osobe, kažu, još se nije razgovaralo.

-SDP se ozbiljno priprema za izbore, vrlo smo rano započeli aktivnosti oko izrade programa i u narednih nekoliko mjeseci predstavit ćemo sve segmente programa SDP-a za parlamentarne izbore 2007. godine. Zato u ovom vremenu analiziramo stanje u Hrvatskoj, što neminovno znači analizirati rad Parlamenta i Vlade u ovome mandatu. Trenutno još uvijek ne radimo kadrovske križaljke, jer nam je važnije da prvo sačinimo realne programe s kojima ćemo moći pregovarati o koalicijama. Moram reći da u ovom trenutku, barem u našoj stranci, ali mislim i u većini stranaka, nemamo razgovore oko toga tko će biti na listama – rekla je Dragica Zgrebec.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook