Prethodni članak
Sljedeći članak

U Krapinskim Toplicama poliklinika za hemodijalizu

Piše: Mladen Mandić Iako u Hrvatskoj odnedavno u okviru zdravstvenih ustanova sve više niču i poliklinike ili odjeli na




Iako u Hrvatskoj odnedavno u okviru zdravstvenih ustanova sve više niču i poliklinike ili odjeli na kojima bi bolesnici mogli obavljati hemodijalizu, u Zagorju još nema niti jedne takve ustanove.

Stoga je čak 65 zagorskih bolesnika prisiljeno nekoliko puta na tjedan na terapije odlaziti u Zagreb. Doduše, u sklopu zabočke opće bolnice na Bračku trenutačno se gradi poslovni prostor za odjel hemodijalize, no on bi trebao proraditi tek za nekoliko godina.

Ipak kako je i u Zagorju sve više privatne inicijative u zdravstvu, tako se za otvaranje jedne takve poliklinike u Zagorju, konkretnije u Krapinskim Toplicama, zainteresirao i Željko Šćuric iz Zagreba.

On bi za tu namjenu od Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice kupio nedovršenu poslovno-upravnu zgradu od 1132,25 četvornih metara te pripadajući voćnjak i dvorište od 827 četvornih metara.

Upravno vijeće Specijalne bolnice Krapinske Toplice te Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije odlučilo je da se neposrednom pogodbom ta nekretnina Željku Šćuricu i proda i to za 1,860.032,69 kuna te da se novac od prodaje utroši u poslovni fond za investicijsko ulaganje i održavanje objekata i opreme ustanove.

Jedini je uvjet, istaknuli su članovi zagorskog Poglavarstva, što skorije uređivanje prostora i otvaranje poliklinike, do kraja ove godine.

Time bi se uz bitno smanjenje troškova zdravstvene zaštite nastalih odlaskom osiguranih osoba u Zagreb, poboljšala i kvaliteta liječenja i života bolesnika. Jer, istaknuli su članovi Poglavarstva, za jednu terapiju ne bi se praktički gubio cijeli dan.

Prema mišljenju HZZO-a i nakon što se sagradi odjel na Bračku, tamo će gravitirati 60 posto zagorskih bolesnika, dok bi odjel u Krapinskim Toplicama i dalje ostalo koristiti 40 posto zagorskih bolesnika.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook