Prethodni članak
Sljedeći članak

U našoj Županiji živi najveći postotak osoba s invaliditetom


Nakon jučerašnjeg sudjelovanja na obilježavanju Dana invalida u donjostubičkoj udruzi, županica Sonja Borovčak sutra


Nakon jučerašnjeg sudjelovanja na obilježavanju Dana invalida u donjostubičkoj udruzi, županica Sonja Borovčak sutra će prisustvovati okruglom stolu koji Povjerenstvo Vlade RH u suradnji s resornim ministarstvom organizira u Zagrebu.

Okruglom će stolu prisustvovati nositelji i sunositelji u provedbi mjera Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju do 2015. godine.

Podsjećamo, Krapinsko-zagorska županija donijela je strategiju za osobe s invaliditetom, koja je obvezujući dokument i za Županiju, ali i gradove i općine, u procesu učinkovite i odgovorne sustavne skrbi za osobe s invaliditetom.

Očekivani učinak ove strategije, istakla je županica Sonja Borovčak, jest promjena odnosa javnosti prema osobama s invaliditetom, kojima treba omogućiti punu socijalnu integraciju.

U našoj Županiji prema posljednjim statističkim podacima živi oko 18 i pol tisuća osoba s invaliditetom, što je 13 posto ukupnog stanovništva, odnosno najveći postotak u RH.

Sutrašnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom, dodala je županica Sonja Borovčak, još je jedna prigoda da se prisjetimo da se ovaj dan, odlukom Opće skupštine UN-a obilježava još od 1982. godine, a da je 2008. od iznimne važnosti i zbog činjenice da je od 3. svibnja na snazi Konvencija o pravima osoba s invaliditetom te da je ovo 60. godišnjica Deklaracije o ljudskim pravima.

Deset posto stanovništva svijeta čine osobe s invaliditetom, a ovogodišnji moto „Dignitet i pravda za sve nas“ neka nam bude još jedan podsjetnik da svatko ponaosob treba biti nositelj pozitivnih promjena koje će osigurati integraciju osoba s invaliditetom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook