Prethodni članak
Sljedeći članak

U ovom vlaku vozit će se i Zagorci

Na probnoj vožnji kroz Zagorje 'uhvatili' smo niskopodni elektromotorni vlak Tvornice željezničkih vlakova Gredelj koji je nakratko stao na željezničkoj stanici u Zaboku


Na probnoj vožnji kroz Zagorje 'uhvatili' smo niskopodni elektromotorni vlak Tvornice željezničkih vlakova Gredelj koji je nakratko stao na željezničkoj stanici u Zaboku.

Vlak zaista impresivno izgleda. Može postići maksimalnu brzinu od 160 km/h, a promotivnu vožnju produžio je do Varaždina i natrag prema Zagrebu. Kako doznajemo od šefice Korporativnih komunikacija u HŽ-u Mihaele Tomurad Sušac riječ je o prototipu tro¬dijelnoga dizel-električnog motornog vlaka, koji je razvio i sagradio TŽV ''Gredelj'' d.o.o.. Ispitivanja traju od sredine ožujka.

Nakon što vlak dobije uporabnu dozvolu od strane nadležnog Ministarstva vlak će biti pušten u javni željeznički promet. HŽ očekuje da će se to dogoditi u mjesecu rujnu ove godine. Planira se da u redovitom prometu vlak vozi zagorskom prugom od Zagreba prema Varaždinu i Čakovcu. Opremljen je s četiri para dvokrilnih ulaznih vrata širine 1300 mm, a na jedan par vrata ugrađena su dizala za ulazak osoba u invalidskim kolicima u vlak i za njihov izlazak iz vlaka. U zoni vrata ugrađeni su toaletni prostori, od kojih je jedan opremljen za prihvat invalida u kolicima.

Prostor je opremljen dovoljnim brojem vodoravnih i okomitih rukohvata za potrebe putnika koji stoje. Vlak je opremljen dvosjedima, osim u dijelu prostora namijenjenog smještaju invalida u kolicima te roditelja s djecom u kolicima, gdje su ugrađeni jednosjedi i preklopna sjedala.

Dio prostora opremljen je stalcima za bicikle. U taj su prostor ugrađena i preklopna sjedala. Zahvaljujući sustavu klimatizacije, prostor za putnike se grije ili hladi ovisno o vanjskoj temperaturi zraka. U putnički prostor ugrađen je zvučno-vizualni informacijski sustav za obavješćivanje putnika.

Kompletan putnički prostor je pod videonadzorom. Prozorska sigurnosna stakla 60% su zatamnjena te zato za zaštitu od sunca nisu potrebne zavjese.

Vlak je opremljen sustavom vatrodojave te dovoljnim brojem protupožarnih aparata. Cijena trodijelnog vlaka sa 200 sjedećih mjesta i sa održavanjem u jamstvenom roku od dvije godine iznosi 32,9 milijuna kuna.

FOTOGALERIJA

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook