Prethodni članak
Sljedeći članak

U poznatom dućanu cijene se dnevno mijenjaju tri put! 'Ovjde ni prodavačice ne kupuju'

  • trgovina košarica

    Foto: Pixsell /Ilustracija


O fenomenu ljetne inflacije govorili su različiti stručnjaci, objašnjavajući kako cijene usluga rastu s potražnjom potaknutom dolaskom velikog broja gostiju u naše destinacije. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene usluga u hotelima i restoranima su porasle za 9,6 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj, dok su u samo mjesec dana one porasle za 2,9 posto, piše Dnevno.hr.

Čini se da i trgovine prate taj trend. Nekoliko slučajeva koji su se dogodili proteklih tjedana i mjeseci u trgovinama, jasan su pokazatelj da mnogi “love u mutnom” i žele iskoristiti situaciju kako bi natjerali kupce da nesvjesno plate više. No, oni su na oprezu.

“Cijene proizvoda su ili pomiješane ili ih uopće nema. Stranci zbunjeno šeću po trgovini, ništa im nije jasno, čuju da smo domaći pa nas pitaju je li to praksa u Hrvatskoj. Da sam odmah vidio da su mi naplatili više, prigovorio bih. Ovako su na meni zaradili pola eura i tko zna još koliko. Otkako je uveden euro, u dućanima sam stvarno vidio svašta, ali ovo što se događa u Trpnju je za rubriku ‘Vjerovali ili ne’. Hoću kupiti breskve, cijenu otkrijem tek na blagajni. Idem kupiti sladoled, na škrinji opet nema cijene”, objasnio je.

Ali, to nije sve. Sličan se slučaj dogodio i u trgovini Studenca u Saplunari na otoku Mljetu. Situacija je bila ista. Na policama jedne, a na blagajnama druge cijene. Naravno, kupac je morao platiti više cijene.

“Kada sam im rekao što se događa, radnici sliježu ramenima, govore da sve znaju, ali da ne mogu tu napraviti ništa. Žao mi je, sve mi je jasno, otok je to, skuplje cijene, ali baš ne volim kad me netko pravi budalom. U tom dućanu, po slobodnoj procjeni, 80 posto cijena iskazano je niže na policama nego što su na blagajnama. Na primjer jutros… Boca vode na polici 1,09 eura, na blagajni 1,25 eura. Ne volim kad me se pravi budalom”, otkrio je rezignirani kupac.

Još jedan takav slučaj dogodio se i u lokalnom Studencu na Visu. Ondje, pak, prema tvrdnjama kupaca, prodavačice mijenjaju cijene i do tri puta dnevno. Prodavačice su im rekle da zbog toga ni one ne kupuju namirnice u toj trgovini.

“Prodavačice ne stignu tom brzinom promijeniti cijene tako da je jedna na polici, druga na blagajni. Na kraju kupcima ne daju kupiti namirnice po istaknutoj cijeni te kažu da su one tu nemoćne. Studenac ima mnogo tih malih dućana, no stanovnici sve rjeđe ondje kupuju već idu u Split. No to ne mogu baš svi. Starije osobe teško će svaki čas do Splita. Problem je i u tome što će takve cijene stanovnicima ostati i kad završi turistička sezona”, objašnjavaju i dodaju da je cijena istog proizvoda različita u različitim trgovinama Studenca.

Nisu samo domaći primijetili da nešto nije u redu s cijenama. Brojni turisti su na Googleu ostavili svoje recenzije u kojima naglašavaju taj problem. “Pazite kod plaćanja, blagajnica govori samo hrvatski i pokušava vas prevariti”; “Bezobrazne, neopravdane i previsoke cijene”; “Mali dućan, ljubazno osoblje, ali 30-40 posto cijena na policama ne odgovara onima na blagajni. Naravno, na blagajni su više. Osjećaš se loše kad to vidiš jednom, ali kad tako platiš dva ili tri puta, onda je sve jasno”, glasili su neki od komentara. 

Kako različite cijene od police do blagajne u Studencu nisu iznimka, već su vjerojatno praksa, morali su se i javno očitovati o tome. Ispričali su se kupcima i obećali otkloniti propuste, no čini se da nisu riješili problem do kraja.

“Prilikom pripreme novih tjednih akcija, cijene artikala mijenjaju se u centralnom informacijskom sustavu koji je povezan s blagajnama u prodavaonicama, no može se dogoditi da zbog povećanog obujma posla tijekom ljetne sezone djelatnici još nisu stigli korigirati sve cijene artikala na samim policama. Žurno ćemo otkloniti nepravilnosti, a sve kupce kojima je na blagajni iskazana veća cijena nego na policama pozivamo da se jave u prodavaonicu gdje će im biti vraćena razlika u novcu.

Zahvaljujemo kupcima na razumijevanju te ih pozivamo da nam se izravno obrate na adresu [email protected] ako primijete bilo kakvu nepravilnost u našim prodavaonicama kako bismo mogli na vrijeme reagirati te obeštetiti naše kupce koji su nam na prvom mjestu”, stoji u ranijem odgovoru Studenca nakon kojeg su se ovakvi slučajevi nastavili događati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook