Prethodni članak
Sljedeći članak

U prvoj polovici godine rodilo se više malih Zagoraca nego lani

Zabočko rodilište u prvih šest mjeseci 2021. ima porast poroda


U prvih 6 mjeseci ove godine zabočko rodilište bilježi značaj porast poroda. Od 1. siječnja do 30. lipnja u rodilištu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana bilo je 440 poroda. To je za 50 poroda više u odnosu na 2020. godinu kada smo imali 390 poroda. Na kraju 2020. je bilo 850 poroda ­ - rekla je glavna sestra na Odjelu ginekologije i opstetricije, Josipa Vdović. Nada se da bi do kraja ove godine mogli dostići brojku od 950 do 1000 poroda.

Zabočko rodilište – rodilište prijatelj djece

Čitavo vrijeme, kažu, se uspješno nose s poteškoćama koje je donijela pandemija korone, povremeno su uvodili ograničenja ili zabranu pratnje pri porodu. Od sredine svibnja ponovno je dozvoljena pratnja na porodu uz poštivanje epidemioloških mjera (zaštitna oprema, PCR testiranje na COVID, BAT testiranje, provjera procijepljenosti).

Dakle, i Odjel za ginekologiju i porodništvo nosio se s poteškoćama koje je uzrokovala ova pandemija, no prilagodili su se novonastaloj situaciji i nose se s njom kako mogu. Zbrinjavali su i porađali covid pozitivne trudnice i novorođenčad i pridržavali svih epidemioloških mjera. Dr. Rajko Fureš, voditelj Odjela za ginekologiju i porodništvo istaknuo je da na sreću nisu imali težih slučajeva s trudnicama i covid pozitivnim rodiljama. Zabočko rodilište, je Rodilište prijatelj djece, a bili su i pilot programu, Rodilište prijatelj majki.

Donacije rodilištu za još bolju skrb trudnica, majki i beba

– U ove godine u prvih 6 mjeseci imamo porast broj poroda, i prošlu smo godinu završili s povećanjem novorođenih u našoj bolnici. Rodilište smo opremili i novim uređajima. Donacijom trgovine Werk i tvrtke JANAF dobili smo nove CTG uređaje i novi ginekološki stol namijenjen za osobe s invaliditetom i s poteškoćama u kretanju. Posebno moram zahvaliti Krapinsko – zagorskoj županiji jer smo uz njezinu pomoć nabavili najsuvremeniji stol za porode na području RH. Time smo podigli kvalitetu zdravstvenu skrbi u našem rodilištu - rekao je dr. Fureš.

Posebno ga veseli što u naše rodilište dolazi rađati i rodilje izvan naše županije. Iz Korčule, Raba i drugih dijelova Hrvatske. No, prvenstveno se nada da ćemo i dalje imati trend porasta broja poroda, a posebice da se Zagorci odluče na još jedno dijete u obitelji kako bi se vratio život na ove naše prekrasne zagorske brege.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook