Prethodni članak
Sljedeći članak

U školama zabranjena konzumacija vode

U 12 škola u Hrvatskom zagorju voda se, umjesto iz slavine, smije piti isključivo iz aparata. Takva je odluka donesena u


U 12 škola u Hrvatskom zagorju voda se, umjesto iz slavine, smije piti isključivo iz aparata. Takva je odluka donesena u strahu od zaraza jer škole nisu priključene na javnu vodovodnu mrežu.


Konzumacija vode iz slavine strogo je zabranjena. Naime, škole vodu dobivaju iz tzv. lokalnog vodovoda. Riječ je o mreži koju su građani samostalno izgradili i o kojoj se samostalno nestručno brinu. Zavod za javno zdravstvo prošle je godine u više puta ispitao kvalitetu te vode, a rezultati su katastrofalni. Svi su uzorci zdravstveno neispravni.

Da je stalna opasnost od epidemije, potvrdila je Ružica Cipriš iz Zavoda za javno zdravstvo. Kaže da bi se mogle pojaviti neke infektivne bolesti uzrokovane bakterijama, virusima i parazitima. ´Ponekad su blaži simptomi pa ljudi nisu niti svjesni da je to bilo od vode´, izjavila je.

Okoliš više nije kao nekad, upozoravaju stručnjaci. Voda sadržava kemijske tvari koje se nakupljaju u organizmu te uzrokuju tumore i karcinome, što građani često ne znaju.

Javni vodovod nije izgrađen. Mjerodavni kažu, nema novca, a i sami građani često ga ne žele jer je voda iz lokalnih vodovoda znatno jeftinija.

Na krapinsko-zagorskom području 35 posto stanovništva opskrbljuje se vodom iz lokalnih vodovoda koja u većini slučajeva nije zdravstveno ispravna.

Potpuno zdravu vodu pije 60 posto stanovništva, koji su većinom priključeni na mrežu najvećeg distributera vodom u županiji - Zagorskog vodovoda.

Prema rezultatima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, najlošija voda u Zagorju pije se u Budinščini, Konjščini i Pregradi, koja je neispravna u 100 posto ispitanih uzoraka vode.

Zagorje.com/HRT

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook