Prethodni članak
Sljedeći članak

U službu uveden novi rektor marijabistričkog Svetišta preč. Domagoj Matošević

U svojem prvom obraćanju vjerničkom puku sa oltara bistričke bazilike kao novi župnik i rektor preč. mr. Domagoj Matošević najprije se zahvalio svom prethodniku mons. Zlatko Korenu i svima koji su mu pomagali u njegovoj službi


Kod središnjeg misnog slavlja u Bazilici MBB-e, protekle je nedjelje u službu uveden novi rektor Svetišta MBB-e preč. mr. Domagoj Matošević. Misu je predslavio pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Valentin Pozaić, a uslijedila je na kraju tjedna, u kojem je i službeno preč. mr. Matošević preuzeo službu od mons. Zlatka Korena, koji je nakon 12 godina preselio u Zagreb, u župu sv. Blaža. Nedjeljno uvođenje u misu bilo je vrlo svečano, a uveličale su ga i brojne bistričke udruge, vatrogasci, lovci, kuburaši, KUD Lovro Ježek, Udruga Hrvatska žena Marija Bistrica, Crkveni pjevački zbor i Zbor mladih, te apostoli. Vjerničko mnoštvo potpuno je ispunilo bistričku baziliku, a kišovito vrijeme na kraju mise zamijenilo je sunce, i na simboličan način obasjalo novi put novom bistričkom župniku i rektoru Svetišta.

Na početku mise župni vikar vlč. Miroslav Markić pročitao je dekret kardinala Josipa Bozanića, kojim se Matošević imenuje na nove službe, a predvoditelj mise, biskup Pozaić, inače rodom iz Selnice, dakle iz bistričke župe, u svojoj je propovijedi istaknuo kao svećenik ne dolazi u svoje ime, nego u ime Kristovo i u ime Crkve. ''Krist ga je pozvao u svećeničko zvanje i sada ga daruje vama, da vam bude živo evanđelje.'' – poručio je Pozaić okupljenim župljanima i dodao: ''A vi ga tako primite, kao samoga Isusa Krista''.

Nakon položene prisege, novom župniku i rektoru riječi dobrodošlice uputili su u ime svećenika supsidijar u bistričkoj župi vlč. Antun Motočić, a u ime župljana prof. Ivančica Tomorad. U svojem prvom obraćanju vjerničkom puku sa oltara bistričke bazilike kao novi župnik i rektor preč. mr. Domagoj Matošević najprije se zahvalio svom prethodniku mons. Zlatko Korenu i svima koji su mu pomagali u njegovoj službi. ''Trag njegovog služenja vidljiv je u novoobnovljenim slikama i vitrajima bazilike, u obnovi naših prelijepih kapelica, u ljepoti kalvarije i Crkve na otvorenom, u novim ispovjedaonicama i mnogim drugim manje vidljivim stvarima, bez kojih bistričko Svetište ne bi bilo tako lijepo i jedinstveno. No, njegov trag je najvidljiviji u ovoj živoj vjerničkoj zajednici koja se danas okupila oko Gospodina i njegove riječi.'' – istaknuo je Matošević i istaknuo tri osnovne vrednote na kojime želi graditi svoje služenje u bistričkom Svetištu. To su gostoljubivost, radost i poniznost.

Na kraju, preč. Matošević je poručio: ''Ovih dva mjeseca boravka u Mariji Bistrici postao sam svjestan velike važnosti i značaja ovoga Svetišta. Pun sam strahopoštovanja prema njegovoj tradiciji i svim duhovnim dobrima koja iz njega izviru. No primijetio sam kako je služba rektora i župnika Marije Bistrice zavodljiva s obzirom na čast i ugled. Lako se naviknuti na pozdrave poput prečasni, budući monsinjore, veleučeni, najvažniji, najodgovorniji itd. Svi ti pozdravi su donekle i ispravni s obzirom na značaj i važnost Svetišta, ali oni su i te kako zavodljivi jer mogu ono istinsko služenje odvesti u potpuno krivom smjeru. Stoga vas na kraju pozivam da molite za dar iskrenog i poniznog srca, koje se neće uzoholiti nego će uvijek ostati radosno i gostoljubivo prema svima.'' 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook