Prethodni članak
Sljedeći članak

U svibnju najmanje prometnih nesreća u posljednjih deset godina

U svibnju ove godine na cestama koje sigurnosno pokriva Postaja prometne policije Krapina evidentirano je 20 prometnih n


U svibnju ove godine na cestama koje sigurnosno pokriva Postaja prometne policije Krapina evidentirano je 20 prometnih nesreća, što je smanjenje za 23 prometne nesreće ili 53,5% u odnosu na svibanj 2010. godine, a ujedno je to i najmanji broj prometnih nesreća u posljednjih 10 godina.

Na području policijske postaje Zabok evidentirano je 8 prometnih nesreća, a na području Policijske postaje Krapina 12 prometnih nesreća, od kojih 4 u gradu Krapina.

Od navedenih prometnih nesreća sa poginulim osobama nije bilo prometnih nesreća, dok je u 6 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u 8 osoba zadobilo tjelesne ozlijede (8 lakše ozlijede). U 14 prometnih nesreća nastala je samo materijalna šteta.

Budući da u svibnju nije bilo poginulih niti teže ozlijeđenih osoba, a broj od 8 lakše ozlijeđenih osoba najmanji je u posljednjih deset godina, mjesec svibanj bio je najsigurniji mjesec na prometnicama Postaje prometne policije Krapina od 2001. godine.

Najčešća greška zbog koje je dolazilo do prometnih nesreća je brzina neprimjerena uvjetima (6) prometnih nesreća.

Najkritičniji dani tijekom mjeseca svibnja 2011. godine bili su: subota i nedjelja sa po (5) prometnih nesreća, te petak (4) prometne nesreće. Najkritičnije vrijeme bilo je od 10 do 12 sati (6) i od 20 do 22 sata (3) prometne nesreće.

Tijekom mjeseca svibnja 2011. godine u prometnim nesrećama sudjelovao je 41 sudionik, od kojih su 2 sudionika ili 4,9% bila pod utjecajem alkohola.

Prometnice na kojima se dogodilo najviše prometnih nesreća u mjesecu svibnju 2011. godine su autocesta A2 dionica Gornji Macelj – Krapina – Zabok (3), te državna cesta D24 dionica Zabok – Poznanovec (2) i županijska cesta Ž2098 Đurmanec – Krapina – Velika Ves (2), ukupno 7 prometnih nesreća.

U nadzoru prometa policijski službenici prometne policije su u svibnju utvrdili 579 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše prekršaja odnosi se na nepropisnu brzinu (269), od kojih je 189 prekršaja utvrđeno u naselju i 80 izvan naselja. Pod utjecajem alkohola zatečeno je 30 vozača, a kod njih 10 izmjerena je koncentracija veća od 1,51 promila alkohola u organizmu. Još je utvrđeno 38 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 17 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige 12 prekršaja upravljanja motornim vozilom prije stjecanja prava, 12 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim motornim vozilom, 10 prekršaja mladih vozača, 10 prekršaja nepoštivanja obveza vozača prema pješacima, te 6 prekršaja pješaka.

Dana 17. lipnja 2011. godine policijski službenici Postaje prometne policije Krapina u suradnji sa policijskim službenicima Policijske postaje Krapina provesti će preventivno – represivnu akciju usmjerenu na pojačani nadzor alkoholiziranosti sudionika u prometu i pojačani nadzor brzine kretanja motornih vozila, a dana 29. lipnja 2011. godine u suradnji sa policijskim službenicima Policijske postaje Krapina preventivno – represivnu akciju usmjerenu na pojačani nadzor kretanja pješaka i poštivanja obveza vozača prema pješacima, te pojačani nadzor prometa biciklista, mopedista i motociklista.

U razdoblju od 6. do 13. lipnja kontinuirano se obavlja pojačani nadzor alkoholiziranosti sudionika u prometu i vožnje pod utjecajem opojnih sredstava.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook